De ce medicii poarta halate albe?

De ce medicii poarta halate albe?

0 Shares
0
0
0

Este greu de crezut ca medicii occidentali moderni, cu spitalele lor de milioane de dolari si instrumentele lor de ultima generatie, au ceva in comun cu vechii lor colegi. Inainte de secolul al XIX-lea, medicii ocupau o pozitie destul de scazuta in societate, iar din Imperiul Roman pana in Evul Mediu, adesea trebuiau sa faca lucruri nedemne, cum ar fi testarea urinei pacientilor lor pentru a pune un diagnostic; acest lucru le-a adus poreclele de “testeri de pipi” sau “profeti pee”.

Medicii de astazi se bucura, in general, de conditii de munca mai bune, dar regulile de baza care le guverneaza stilul, imbracamintea si decorul s-au schimbat cu greu in ultimii 2.500 de ani. Un exemplu de halate din prezent este acest capot de lucru cu fermoar dama.

Aparitia medicilor a fost cea mai observata dintre toate profesiile din istorie, cu exceptia politiei si a armatei (probabil ca nu este o coincidenta faptul ca toate cele trei se ocupa de viata si de moarte).

In Grecia antica, consultatiile medicale au avut loc in public.

Spitalele asa cum le stim noi astazi nu au existat pana la primul Bimaristan (NdT: spital in persana) construit de musulmani in Bagdad in secolul al IX-lea d.Hr.

Deoarece publicul a fost atras de medici, aceasta institutie era de asteptat sa reuseasca si sa prospere de-a lungul timpului. Se pare ca, in Grecia antica, medicii au intrat de fapt la ziar, ceea ce a determinat un scriitor al timpului sa se sfatuiasca impotriva “camasilor ostentative, precum si a parfumurilor sofisticate pentru a atrage clientela… Pentru ca excesul de ciudatenii poate provoca o reputatie proasta, desi putin poate fi considerat de bun gust.”

Chiar si astazi ne asteptam ca medicii nostri sa arate ingrijit, fara prea multe ornamente. Desi exista un anumit domeniu de aplicare pentru propriul stil, acesta este, in general, foarte limitat. Restrictiile au inceput cu medicul grec Hipocrate sau, mai exact, cu Hipocrate; istoricii par sa fie de acord ca au existat mai multe persoane care au scris cele aproximativ 60 de texte medicale ale istoriei cu privire la modul de a fi un medic bun. Etica medicala s-a nascut odata cu Corpus Hipocrat, din care rezulta juramantul pe care medicii il depun si astazi, la sfarsitul formarii lor.

In textul hipocrat intitulat Decorum, medicii sunt instruiti sase imbrace cu cuviinta si intr-un mod simplu, cautand o buna reputatie, dar fara a cadea in extrema si intr-o maniera adecvata contemplarii, introspectiei “.

Un autor hipocrat care s-a ocupat de operatie i-a instruit pe medici cu privire la micile detalii ale posturii sale si pozitia bratelor si picioarelor in timpul procedurilor chirurgicale si a sustinut ca “imbracamintea trebuie sa fie bine plasata, fara deschideri, uniforma si bine asezata pe coate si umeri”.

In zilele noastre, un medic fara halat alb si fara stetoscopul de dupa gat, nu e medic. Acet lucru este bine cunoscut de pacientii din intreaga lume si astfel se pot distinge medicii de celelalte cadre medicale aflate in spital.

0 Shares
You May Also Like