Ce este un motor monofazat? Caracteristici, tipologii si aplicatii ale acestui tip de motor

Ce este un motor monofazat? Caracteristici, tipologii si aplicatii ale acestui tip de motor

0 Shares
0
0
0

Astazi vorbim despre motorul monofazat. Unul dintre principalele motive pentru utilizarea acestor motoare este necesitatea unui motor de mica putere, de exemplu pana la 2Kw sau 3Kw.

Vezi aici motor electric monofazic 3Kw.

Motoarele monofazate sunt tipice mediului casnic sau instalatiilor din magazinele in care nu exista acces la curent alternativ trifazat. Unele aparate, cum ar fi frigiderele sau masinile de spalat, sunt alimentate de motoare monofazate.

Ce este un motor monofazat?

Cea mai simpla si mai concisa definitie pentru a defini aceasta masina este urmatoarea: motorul monofazat este o masina rotativa care transforma energia electrica in energie mecanica.

Desi vorbim aici ca motoarele trifazate nu au fost tipice sferei interne, in principal datorita necesitatii unei surse de alimentare cu curent alternativ trifazat – neobisnuita in case -, motoarele monofazate sunt motoarele comune in majoritatea caselor.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste functionarea, componentele si simplitatea lor, ele sunt foarte asemanatoare cu aceste motoare trifazate. Ele difera in principal prin faptul ca au nevoie de o infasurare auxiliara pentru a incepe rotatia rotorului.

In plus, cuplul este de obicei mai mic decat cel al motoarelor trifazate, desi puteti obtine puteri de pana la 10 CP si puteti functiona cu tensiuni de pana la 440V. Acest lucru se datoreaza faptului ca motoarele monofazate au o singura tensiune alternativa in comparatie cu unda tripla a motoarelor trifazate.

Sursele de alimentare monofazate sunt comune in instalatiile caselor si, prin urmare, aceste motoare mici sunt ideale pentru operarea sistemelor tuturor tipurilor de aparate sau instalatii din case.

Care sunt partile unui motor monofazat?

Putem diferentia in trei tipuri principalele componente ale unui motor monofazat. Acestea ar fi dupa cum urmeaza:

  • Statorul, care este partea fixa a motorului. Practic este compus dintr-un miez de foi de otel pe care sunt plasate, in caneluri, doua infasurari de sarma de cupru (principale sau de lucru, si auxiliare sau de pornire).
  • Rotorul, care este partea care se roteste intr-un motor monofazat, datorita campului magnetic generat de stator, asa cum vom vedea mai jos. Se compune dintr-o axa – care va fi in cele din urma responsabila pentru transferul acelei energii mecanice, in care este introdus un miez magnetic format din foi de otel, care, la randul sau, incorporeaza longitudinal bare de aluminiu care formeaza o structura cunoscuta sub numele de “cusca de veverita”.
  • Pe locul al treilea gasim scuturile, situate la capetele statorului, a caror functie este de a mentine axa rotorului in pozitie.

Evident, ar trebui sa evidentiem carcasa, care nu este altceva decat elementul care protejeaza toate partile unui motor monofazat de orice deteriorare sau perturbare care vine din exterior.

Cum functioneaza un motor monofazat?

Functionarea unui motor monofazat este in esenta aceeasi cu cea a motorului trifazat adica pe acelasi principiu de functionare. Ele genereaza energie mecanica prin energie electrica bazata pe principiul atractiei si repulsiunii intre un magnet si un miez magnetic caruia i se aplica un curent electric.

0 Shares
You May Also Like