Vitamine pentru copii - Ce sunt vitaminele?

Vitamine pentru copii – Ce sunt vitaminele?

0 Shares
0
0
0

Vitaminele sunt micronutrienti necesari organismului, in special pentru copii, deoarece in aceasta etapa cresc si se dezvolta cu mare viteza, atat fizic, cat si cognitiv.

In cazul in care nu primesc o dieta adecvata, suplimentele de vitamine pot fi benefice pentru dezvoltarea lor, atata timp cat nu servesc drept substitut pentru dieta. Cu toate acestea, nutrientii din alimente sunt mai bine absorbiti de organism decat cei din suplimente.

Vitaminele, cu exceptia vitaminei D, care este fabricata de organismul insusi, sunt ingerate prin alimente, astfel incat o dieta sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru a obtine toate aceste elemente.

Fiecare aliment contine mai mult de o vitamina, dar nu toate, deci este necesar sa se mentina o dieta variata, cum ar fi dieta mediteraneana, care contine alimente cu cele sase grupe esentiale pentru organism: fructe, legume, proteine, cereale integrale, lactate si grasimi sanatoase.

Atat lipsa aportului acestor vitamine, cat si excesul in organism pot duce la toxicitate si chiar leziuni cardiovasculare si renale, pe langa afectarea cresterii si producerea de probleme precum osteoporoza, anemia si un sistem imunitar slabit.

Cumpara pentru copilul tau Junior Protect, vitamine pentru imunitatea copiilor!

Tipuri

Cele mai recomandate vitamine pentru copii sunt:

  • Vitamina AAre proprietati antioxidante, imbunatateste sistemul imunitar, este implicat in vedere si va mentine pielea sanatoasa. Ajuta la formarea pielii, dintilor si oaselor. Se gaseste in lactate, mango, morcov, uleiuri si peste, printre altele.
  • Vitamina B:Este un complex de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9 si B12) care ajuta la producerea de energie, mentine sistemul nervos si sistemul cardiovascular in stare buna, intareste sistemul imunitar si digestiv, participa la cresterea si dezvoltarea celulelor si produce si regleaza celulele rosii din sange. Este prezent in cereale, fasole, linte, carne si nuci. Carenta acesteia care poate provoca diaree si dermatita, poate fi cauzata de lipsa acestui complex de vitamine.
  • Vitamina C: Este vitamina implicata in reconstructia tesuturilor si ligamentelor si intarirea apararii organismului si a sistemului imunitar. Este utilizat in principal pentru a preveni anemia, deoarece absoarbe fierul din alimente. Este prezent in citrice, legume si kiwi. O lipsa intensa a acestei vitamine poate duce la scorbut, in care pot aparea ulcere si sangerari.
  • Vitamina D: Ajuta la absorbtia calciului si mineralizeaza dintii si oasele. Pestele, laptele, oul si ficatul contin vitamina D si sunt esentiale pentru formarea si dezvoltarea scheletului copilului. Lipsa sa poate produce rahitism, deformare si fragilitate a oaselor.
  • Vitamina E: Actioneaza ca un antioxidant si ajuta la dezvoltarea creierului, pe langa protejarea celulelor si intarirea inimii. Se gaseste in cereale integrale, legume, ulei si oua.
  • Vitamina K: Este vitamina esentiala pentru coagularea sangelui. Este prezent in legume si lactate. Absenta acestei vitamine provoaca sangerari.

Este important sa va asigurati ca aceste alimente sunt prezente zilnic in alimentele pentru copii; in acest fel, fiecare dintre aceste vitamine va ajuta la imbunatatirea dezvoltarii in timpul copilariei. Un copil sanatos este un copil ce are o alimentatie echilibrata, sport, odihna si joaca!

0 Shares
You May Also Like