Water flood on river after heavy rain in Thailand.

Tragedia din Himalaya subliniaza riscurile dezvoltarii in era schimbarii climatice

0 Shares
0
0
0

O inundatie devastatoare ce a avut loc la inceputul lunii februarie a maturat o vale din Himalaya, in districtul nordic Chamoli al statului indian Uttarakhand. Inundatia care a afectat raul Rishi Ganga a distrus doua proiecte hidroenergetice si cateva sate. Desi rapoartele initiale spun ca inundatia a fost provocata de revarsarea unui lac glaciar, investigatiile ulterioare au aratat ca motivele acestei tragedii sunt mult mai complexe.

La o saptamana dupa inundatie, cifrele oficiale aratau ca 50 de persoane si-au pierdut viata, in timp ce alte 154 erau date disparute, iar alte 35 de persoane erau in continuare prinse sub daramaturile proiectelor hidroenergetice din vale.

Imaginile din satelit si investigatiile ulterioare au aratat ca inundatia a fost cel mai probabil cauzata de o cantitate mare de gheata glaciara si roca de baza, care s-au rupt dintr-un ghetar de pe muntele Nanda Devi si s-au prabusit pe fundul vaii, alaturi de alte sedimente si resturi de la barajele hidroenergetice distruse, formand o cascada puternica extrem de periculoasa.

Pentru multi locuitori ai zonei, aceasta tragedie a amintit de o alta tragedie uriasa: inundatia din 2013 din Uttarakhand, in care si-au pierdut viata peste 5700 de persoane. Autoritatile au facut atunci o serie intreaga de promisiuni, dar niciuna dintre acestea nu a fost respectata.

Dezvoltarea a doua proiecte de baraj hidroenergetic a inceput in ultimii ani in vale, ca raspuns la o cerere mai mare de energie, in ciuda faptului ca este bine stiut ca astfel de proiecte amplifica riscurile de inundatii devastatoare si alunecari de teren. Aceste proiecte au fost finantate si permise de guvernul indian si de investitorii globali. O parte din finantarile pentru aceste baraje vin din partea Bancii Mondiale si Bancii pentru Dezvoltare Asiatica din surse internationale.

In plus, proiectele nu au beneficiat de instalarea unor sisteme de avertizare timpurie, care sa masoare miscarile geologice si sa avertizeze localnicii. Site-ul GlacierHub a publicat recent un articol in care arata ca in prezenta tehnologiei si reglementarilor adecvate, monitorizarea seismica i-ar putea ajuta pe oameni sa scape de inundatiile periculoase din Himalaya. Pe raul Rishi Ganga, sistemele de avertizare de urgenta pentru baraje nu au functionat!

In timpul inundatiei din 7 februarie, localnicii au facut un pas acolo unde sistemele institutionale de urgenta au esuat. Oamenii de pe coline, din satele din amonte, au intrat live pe Facebook, au trimis mesaje pe WhatsApp, iar satenii din aval au putut evacua zona. Avertismentele din gura in gura intre localnici au functionat, insa cele de la institutie la institutie nu au functionat, din pacate…

Reglementarile insuficiente si finantarea proiectelor hidroenergetice din aval, alaturi de schimbarea climatica globala cresc riscul pericolelor in Himalaya. “Am evaluat ca schimbarea climatica a modificat frecventa si magnitudinea pericolelor naturale in regiunile de la altitudini mari, in intreaga lume. Am raportat ca la nivel global in unele regiuni, avalansele de zapada care includ si zapada umeda au crescut, in timp ce inundatiile produse de ploaie si zapada au crescut si ele in zonele mai joase in perioada primaverii” a spus Anjala Prakash, lider coordonator al Raportului Special IPCC cu privire la Oceane si Criosfera in Climatul in Schimbare, si director de cercetare si profesor asociat la Facultatea Indiana de Afaceri, intr-o declaratie pentru GlacierHub.

Tragedia din 7 februarie este un reminder sfasietor pentru oamenii din regiunile Nepal si India ca dezvoltarea comerciala si incalzirea globala cresc drastic riscul de inundatii si avalanse care produc calamitati. Daca reglementarile si sistemele de semnalizare nu pot tine pasul cu aceste riscuri, multe comunitati locale si angajati vor continua sa fie expusi riscului unor calamitati devastatoare in urma unor dezastre viitoare in regiune.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.  Pentru mai multe detalii vizitati: https://uleiuri-lubrifianti.com.ro

0 Shares
You May Also Like