Suplimentele de colagen – trend sau utilitate

0 Shares
0
0
0

Colagenul este cea mai răspândită proteină din organismul uman. Este componenta principală a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc mai multe părți ale corpului, precum tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii. Acesta are multe funcții importante, inclusiv asigură integritatea structurală a pielii și a matricei osoase.

În ultimii ani, suplimentele de colagen au devenit din ce în ce mai populare. Majoritatea acestora sunt hidrolizate, astfel colagenul este gata descompus, pentru a facilita absorbția.

Dar oare de unde a apărut dorința aceasta de a suplimenta colagenul din corp și de ce doar acum în ultima vreme?

În mare parte răspunsul se bazează pe descoperirile științifice făcute de cercetători, ale căror rezultate au apărut în decursul anilor trecuți. La aflarea beneficiilor acestei proteine, oamenii s-au hotărât să îi dea o șansă și nu au regretat.

Iată cele mai importante 2 beneficii ale colagenului care să te determine și pe tine să îl suplimentezi în dieta ta.

1.Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Colagenul este o componentă majoră a pielii. Acesta  participă la procesul de fortificare a pielii, și îi oferă elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ceea ce cauzează uscarea pielii și formarea ridurilor.

În aceste condiții, cercetătorii au vrut să demonstreze că suplimentele de colagen pot încetini procesul de îmbătrânire a pielii și au reușit.

Într-un studiu, femeile care au luat un supliment care conțin 2,5-5 grame de colagen timp de 8 săptămâni au prezentat mai puțină uscăciune a pielii și o creștere semnificativă a elasticității pielii în comparație cu cele care nu au luat.

Un alt studiu a constatat că femeile care au băut zilnic o băutură amestecată cu un supliment de colagen timp de 12 săptămâni au experimentat o hidratare a pielii crescută și o reducere semnificativă a adâncimii ridurilor în comparație cu un grup de control.

Aceste efecte benefice ale suplimentelor de colagen au fost atribuite capacității lor de a stimula corpul să producă colagen de unul singur.

Industria cosmetică a profitat foarte mult de aceste studii, astfel că din ce în ce mai multe creme de față includ colagenul în compoziția lor. Însă cele mai iubite produse în acest moment sunt produsele cosmetice coreene care pe lângă colagen mai conțin și alte ingrediente naturale care te ajută să obții renumitul „ten de sticlă” .

2.Ajută la ameliorarea durerilor articulare

Colagenul ajută să îți menții integritatea cartilajelor, țesutul conjunctiv responsabil de protecția articulațiilor.

Pe măsură ce cantitatea de colagen din corp scade din cauza înaintării în vârstă, riscul de a dezvolta patologii articulare degenerative, cum ar fi osteoartrita crește.

Unele studii au arătat că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general.

De exemplu, într-un studiu, adulților li s-au dat zilnic 2 grame de colagen timp de 70 de zile. Cei care au luat proteina au avut o reducere semnificativă a durerii articulare și chiar au fost capabili să se angajeze în activități fizice, comparativ cu cei care nu au primit supliment .

Cercetătorii consideră că suplimentarea colagenului duce la acumularea acestuia în cartilaj și stimulează țesuturile să producă și mai mult colagen. Acest lucru poate duce la scăderea inflamației, la o susținere adecvată a articulațiilor și la reducerea durerii.

Mesaj de luat acasă

Colagenul este proteina care intră în componența multor țesuturi, deci reducerea producției din cauza înaintării în vârstă, impune suplimentarea acestuia. Fie că îți dorești să scapi de riduri, sau vrei sa încerci o metodă mai naturală pentru a ține la distanță durerile articulare, colagenul este soluția ideală, mai ales deoarece nu se cunosc efecte adverse ale acestuia, fiind în mod firesc parte componenta a organismului uman.

0 Shares
You May Also Like