Istoria broderiilor folosite pe rochiile lungi

Istoria broderiilor folosite pe rochiile lungi

0 Shares
0
0
0

Cand vorbim de rochii lungi inevitabil ne gadim la broderiile de pe rochiile lungi medievale. Tocmai de aceea acum vom discuta despre stilurile de broderii existente.

Punctul Catherine de Medicis

Dezvoltat de Catherine de Medici, el s-a raspandit in Franta la inceputul secolului al XVII-lea. Este realizat pe un bumbac destul de gros si vata, numit “buratto”. Desenele reprezinta compozitii frunze, grotesti sau geometrice. Amplasarea se face in doua etape, la punctul de prindere, apoi la intoarcere prin schimbarea punctelor astfel incat sa se obtina o broderie cu doua randuri. Se practica in Italia sub numele de “punto Madama” .

Punctul mic

O panza mare pictata cu ochiuri este umpluta cu puncte mici, cusaturi incrucisate sau jumatati de puncte pentru a umple grilajul pictat si a deveni o pictura. Aceasta este o broderie folosita mai mult pentru hainele barbatesti.

Pictura pe ac [edit] modificati codul]

Broderia cu punc incrucisat imita acuarela (China, Europa).

Aceasta tehnica de broderie originara din Orientul Indepartat vizeaza reproducerea subiectilor – in principal elemente botanice si animale, chiar mitologice – cu cea mai mare precizie; pentru a realiza acest lucru, broderiile folosesc tehnica unica a firelor. Utilizarea unui singur fir, de multe ori matase, implica un volum de lucru mult mai mare.

Variatiile tehnicilor sunt numeroase, dar una dintre cele mai spectaculoase este probabil broderia “fata-verso” inca realizata in China. Astazi are mai multe tipuri: broderie pe o parte, broderie cu aceleasi modele si culori pe fiecare parte, broderie cu diferite modele si culori pe ambele parti.

Xiang, una dintre cele mai renumite meserii din provincia Hunan, una dintre cele patru scoli renumite ale acestei tehnici din China, cu Scoala Su (Suzhou, provincia Jiangsu), Yue (provincia Guangdong) si cea din Shu (provincia Sichuan). Aceasta forma de pictura cu ace inseamna ca cele doua fete sunt strict identice, deci o lucrare complet reversibila. Toata subtilitatea se afla in arta ascunderii punctelor de plecare si a altor noduri care in mod normal sunt mai mult sau mai putin vizibile in spatele broderiei. La noi se numeste goblen.

Broderie in relief

In aceasta terminologie, exista de fapt multe tehnici al caror punct comun este relieful important al lucrarii finalizate.

In plus fata de broderie panglica includ tehnica stumpwork in care elementele brodate mentinute separat si optional de fiul mic de fier sunt fixate pe structura si broderia braziliana, in care relieful este dat de asocierea unor puncte speciale si a unui fir care, in sine, are o anumita exploatatie.

Punctul lui Beauvais este o tehnica de broderie crosetata cunoscuta de secole, poate face lucrari frumoase si solide destul de repede cand stapanesti tehnica.

De asemenea, in broderie Rococo, este o tehnica nascuta in Franta in secolul al XVII-lea, in care nu se mai brodeaza cu fiul, dar cu panglici de dimensiuni diferite, de multe ori din matase

Punctele folosite sunt adesea cele de broderie cu fir, dar exista si puncte specifice, unde se exploateaza latimea mare a panglicii.

Dupa ce a fost neglijata ani de zile, aceasta broderie revine la moda, mai ales ca are avantajul de a combina o tehnica relativ simpla cu un stil impresionant, adesea victorian.

0 Shares
You May Also Like