Tot ce trebuie sa stii despre ascensiunea psihologiei online

Tot ce trebuie sa stii despre ascensiunea psihologiei online

0 Shares
0
0
0

Psihologia online se refera la utilizarea internetului ca mijloc de conectare a psihologilor si a pacientilor, pentru a elimina dificultatile de acces la psihologi din motive geografice, economice sau psiho-fiziologice. Webcam-ul, chat-ul, telefonul sau e-mailurile devin toate medierile posibile care permit oamenilor sa faca terapie cu psihologul lor cu accesibilitate si usurinta.

A fost odata printre anglo-saxoni…

Psihologii si alti profesionisti din domeniul sanatatii mintale au inceput sa foloseasca internetul in profesia lor in anii 1990. Primele servicii de consiliere prin e-mail au aparut apoi in Statele Unite, inainte ca multe site-uri web sa inceapa sa ofere servicii de psihologie online. La acea vreme, primele preocupari se refereau in principal la protectia confidentialitatii pacientilor si la verificarea pregatirii psihoterapeutilor.

Si de atunci?

De atunci, psihologia online a ajuns si in Romania, iar toate aceste temeri au fost in mare parte rezolvate. In prezent, este obligatorie si in Romania activarea calculatorului si obligativitatea de a proteja datele cu caracter personal ale utilizatorilor. In plus, in anul 2018, Romania a aplicat Regulamentul european GDPR (Regulamentul general privind protectia datelor), protejand datele cu caracter personalale utilizatorilor site-urilor web.

Pentru a se proteja de posibilii psihoterapeuti cu pregatire discutabila, practica psihoterapiei a fost supravegheata in 2004, iar psihologii au datoria de a fi inregistrati in anuarul national de identificare a profesionistilor din domeniul sanatatii.

Toate aceste protectii pun astfel bazele solide pentru dezvoltarea psihologiei online, deoarece pare avantajos sa profitam de noile tehnologii atunci cand acestea permit accesul in siguranta la psihologi calificati, fara constrangeri de calatorie si adesea la tarife preferentiale!

Functioneaza?

Se pune intrebarea si multe studii au aratat ca psihologia online este cel putin la fel de eficienta ca la birou. Un exemplu este un studiu realizat de Universitatea din Zurich in 2013, care a aratat ca psihoterapia online este cel putin la fel de eficienta, daca nu chiar mai eficienta, decat in practica reala.

Un alt studiu din 2009 a aratat eficacitatea, pentru tratamentul depresiei, a utilizarii psihologiei online cu efecte benefice mentinute la 8 luni dupa tratament. Exista, de asemenea, o meta-analiza (analiza a 92 de articole care au implicat 9764 de persoane care au primit tratament psihologic online), care a concluzionat, de asemenea, ca terapiile online au fost cel putin la fel de eficiente ca fata in fata.

Mai multe ipoteze explica aceasta eficacitate: pe langa faptul ca psihologii consultati sunt calificati ca orice psiholog, persoanele care fac terapie online se simt adesea mai confortabil sa se consulte de acasa, pot simti mai putina jena sa-si exprime sentimentele si poate profita in special de rate mai avantajoase pentru a creste frecventa consultatiilor si durata psihoterapiilor.

Posibilitatea unei comunicari asincrone (prin e-mail) permite, de asemenea, oamenilor sa obtina opiniile mai multor psihologi cu privire la o situatie problematica care ii priveste pe ei sau pe o persoana draga. In cele din urma, amintiti-va ca psihologia online poate deveni o oportunitate esentiala pentru persoanele cu mobilitate redusa, pentru expatriati sau pentru locuitorii oraselor mici.

Prin urmare, psihologia online poate fi, atunci cand este conceputa cu grija si profesionalism, un adevarat vector pentru democratizarea psihologiei. Ce terapii recomanda un psiholog din Cluj Napoca? Trimite-i un e-mail si vei primi raspunsul foarte rapid.

Ce va recomandam

Asigurati-va ca site-ul de psihologie online este sigur si in conformitate cu legile care garanteaza protectia datelor dumneavoastra cu caracter personal.

Asigurati-va ca site-ul utilizeaza numai psihologi ale caror diplome sunt certificate si verificate.

Daca si numai daca primele doua puncte sunt asigurate: apelati la psihologia online! Psihologii te vor putea sfatui, asculta si te vor ajuta sa gasesti solutii la problemele tale.

0 Shares
You May Also Like