Tipuri de ambalaje din materiale plastice

Tipuri de ambalaje din materiale plastice

0 Shares
0
0
0

Incepand cu 1 iulie 2018, livrarea pungilor de plastic este interzisa in foarte multe tari. In acest an 2020, pungile groase de plastic trebuie sa contina cel putin 50% plastic reciclat. Din 2021, pungile de plastic usoare si foarte usoare sunt interzise, cu exceptia compostabilelor.

TIPURI DE PUNGI. CARE SUNT DIFERENTELE?

Prima greseala pe care o facem cu totii atunci cand vine vorba despre pungi biodegradabile si compostabile, este sa credem ca o punga biodegradabila si una compostabila sunt la fel.

Nu, nu sunt la fel. Principala diferenta dintre cei doi termeni consta in timpul si conditiile de degradare. Un produs biodegradabil poate fi defalcat de microorganisme, dar acest lucru nu inseamna ca se va obtine un ingrasamant de buna calitate, adica compostabil in urma biodegradarii.

Doar pentru ca un plastic este biodegradabil nu inseamna ca este de asemenea compostabil, care serveste pentru a face compost sau ingrasamant organic.

BIODEGRADABILE

Ele se descompun in nutrienti si biomasa atunci cand intra in contact cu apa, aerul sau lumina soarelui. Unele sunt realizate din resurse naturale regenerabile, ar fi amidonul din cartofi. Aceste pungi sunt uneori compuse din materiale regenerabile amestecate cu derivati de petrol in care se gasesc metale grele, ar fi cadmiul, plumbul si beriliu.

Daca despre o punga se spune ca este biodegradabila, aceasta trebuie sa respecte standardul UNE-EN 13432, care defineste biodegradabilitatea finala ca: “Descompunerea unui compus chimic organic de catre microorganisme in prezenta oxigenului pentru a da dioxid de carbon, apa, saruri minerale in orice element prezent (mineralizare) si biomasa noua; sau in absenta oxigenului pentru a da dioxid de carbon, metan, saruri minerale si biomasa noua.”

COMPOSTABILE.

Compostarea este un proces biologic natural care permite conversia si valorificarea materialelor organice intr-un produs bogat in compusi humici, in prezenta oxigenului. La sfarsitul procesului organic, obtinem ingrasamantul de calitate.

Deseurile noastre devin o resursa utila si de calitate. De unde stim daca e compostabil ambalajul? Ne uitam dupa timbrele oficiale.

Diferenta dintre compostarea de uz casnic si compostarea industriala este, in esenta, temperatura si timpul. Produsele care sunt certificate numai OK compost INDUSTRIAL sunt cele care se descompun numai in instalatiile industriale de compostare.

BIOPLASTICE

Bioplasticele sunt un tip de plastic derivat din surse regenerabile de biomasa, ar fi: grasimi, uleiuri vegetale, amidon de porumb, deseuri alimentare, spre deosebire de plasticele traditionale realizate din petrol.

Exista mai multe tipuri de bioplastice. Ele pot fi fabricate din acizi polilactici (PLA) prezenti in plante, ar fi porumbul si trestia de zahar, sau polihidroxialcanoati (PHA) produsi din microorganisme.

Majoritatea bioplasticelor sunt biodegradabile si compostabile, dar nu sunt conditii indispensabile pentru a fi bioplastice.

ALTE TIPURI DE PUNGI DE PLASTIC

  • Degradabile, oxodegradabile sau fragmentabile. Sunt pungi conventionale, realizate din ulei la care s-a adaugat un aditiv care accelereaza degradarea lor atunci cand intra in contact cu lumina sau oxigenul. Ele se fragmenteaza si dispar vizual, dar raman in mediu, la fel ca pungile conventionale.
  • Reutilizabile. In cadrul acestui grup ar intra saci de nailon, tesatura si alte materiale rezistente.

Asadar, din ceea ce puteti vedea in randurile de mai sus, atunci cand vine vorba despre pungile si ambalajele din plastic, acestea sunt de mai multe feluri. Cel mai indicat este sa optati pentru utilizarea pungilor biodegradabile si a celor compostabile.

De-asemenea, materialele biodegradabile si compostabile incep sa fie din ce in ce mai des utilizate si in alte scopuri. De exemplu, puteti folosi mai nou caserole de unica folosinta sau tacamuri de unica folosinta obtinute din materiale biodegradabile sau compostabile.

Acestea nu sunt daunatoare pentru mediul inconjurator, asa cum sunt de exemplu cele obtinute din materiale plastice traditionale.

0 Shares
You May Also Like