Costume populare romanesti din diferite regiuni

Costume populare romanesti din diferite regiuni

0 Shares
0
0
0

In zilele noastre vedem femei care poarta ie nationala de la Iiana, atat in viata de zi cu zi, cat si la diferite evenimente importante. In ultimii ani, ia romaneasca a crescut foarte mult in popularitate la nivel mondial, mai ales de cand a fost purtata de catre vedete cunoscute din Statele Unite ale Americii precum Nikole Kidman, Sharon Stone sau alte vedete de pe la Hollywood.

De cand ia nationala este atat de apreciata la nivel mondial, vedem mereu pe Facebook fete si femei care posteaza poze in care poarta ie nationala cu mandrie.

Ei bine, este o piesa vestimentara la fel ca fusta traditionala, care face parte din costumul popular romanesc, iar in continuare vom discuta despre acesta, dat fiind faptul ca difera de la o regiune geografica la alta.

Costume populare femei:

Transilvania – Ardeal

In zona Apusenilor sunt predominante sorturile negre sau negru cu rosu care sunt prevazute cu dungi orizontale decorative. Aceste sorturi sunt de diferite latimi in functie de zonele Ardealului. Astfel in zona Sibiului si in partile Somesului de exemplu, sorturile sunt mai inguste, in timp ce in zona Banatului de exemplu acestea sunt mult mai late. Portul femeilor poate fi considerat mai conservator si mai practic in viata de zi cu zi, dar straiele de sarbatoare au elemente decorative cu totul deosebite. In functie de regiunile Transilvaniei, exista variatii minore ale costumelor populare.

Valahia

Cea mai importanta caracteristica este voalul de matase si doua sorturi suprapuse sau un sort peste fusta. Valnicul reprezinta piesa de baza pentru portului popular al femeii in Oltenia si se aseamana cu o fusta incretita.

Se poarta despicat, cu capetele suprapuse lateral. Pe timpul iernii, costumul cu valnic este purtat in zilele de sarbatoare, dar acesta se poate folosi si ca imbracaminte uzuala de iarna. Pentru sezonul de vara, se poarta foarte mult costumul cu catrinte, acesta avand mai mult rolul de imbracaminte pentru munca.

Podoaba capului reprezinta piesa de rezistenta a tinutei oltenesti. In ceea ce priveste fetele necasatorite, acestea isi arata parul, in timp ce femeile casatorite au o podoaba foarte elaborata.

Zona Dunarii Inferioare

Caracteristica principala a costumului popular din aceasta regiune este reprezentata de sorturi. Femeile poarta cate doua astfel de accesorii specifice costumului popular, care sunt foarte colorate si care au diferite modele. De obicei, sorutul din partea din spate este mai lung decat cel din fata.

Moldova

Exista mai multe diferente intre porturile populare specifice zonelor Basarabiei si Bucovinei. In principiu, costumul popular al femeii din aceasta regiune geografica a tarii se caracterizeaza printr-un singur sort lung care se infasoara in jurul taliei si care este cunoscut sub denumirea de fota.

Campiile de Vest

In aceasta regiune a tarii care se intinde in Arad, Bihor si Tara Oasului, cea mai importanta caracteristica a portului popular al femeii se caracterizeaza printr-un singur sort mai lat care vine purtat in partea din fata a fustei. Sortul din spate nu se mai poarta de undeva de prin jurul anilor 1930.

Banat

Costumul popular al banatencelor este scos in evidenta prin motive decorative foarte bogate, dar si prin doua sorturi, unul fiind purtat in fata, iar celalalt in spate. Marea deosebire fata de celelalte costume populare romanesti este reprezentata de franjurii prezenti pe unul sau pe ambele piese.

0 Shares
You May Also Like