O companie japoneza ne vorbeste despre dezvoltarea economica cu ajutorul limbii engleze

O companie japoneza ne vorbeste despre dezvoltarea economica cu ajutorul limbii engleze

0 Shares
0
0
0

La Rakuten, o companie japoneza, angajatii dar si conducerea se straduiesc sa faca din limba engleza, o limba oficiala.

Nu doar in intalnirile oficiale cu partenerii lor globali si cu unit-urile de business, dar vor sa foloseasca limba engleza, zilnic, in locul limbii materne, care este japoneza. Invata engleza cu ajutorul Ilsc.ro!

Pana acum, au avut destul de mult succes. Chiar si Wall Street Journal a dedicat un amplu articol despre acest lucru. Invatarea limbii engleze este de cele mai multe ori o provocare pentru o companie japoneza, dar cei de la Rakuten sunt decisi sa continue, nu doar pentru ei ci pentru un scop mai mare.

“Englicizarea” daca putem spune asa, nu este doar o strategie pentru Rakuten, dar a devenit in momentul de fata o strategie globala pentru intreaga Japonie. Alte companii japoneze au facut si ele demersuri importante in acest sens. De fapt, cei de la Honda au anuntat cu ceva timp in urma, ca limba engleza va deveni limba oficiala a acestei companii.

Sa ne uitam si la celelalte povesti cu adevarat de succes, din celelalte zone ale Asiei. Singapore de exemplu, a devenit o tara de succes deoarece engleza este una dintre limbile oficiale ale acestei tari.

Aceasta este o strategie ce permite atragerea si angajarea celor mai buni salariati, din toata lumea. Daca si Japonia ar declara limba engleza, ca o a doua limba oficiala, cresterea economica va fi pe masura, apropiindu-se sau chiar depasind economiile Chinei si ale Koreei de Sud.

La Rakuten, se pot observa deja beneficiile englicizarii.  Deja din luna Aprilie, angajatul mediu din companie a scos un scor de 802.6 din 990 puncte posibile, la Test of English for International Communication sau TOEIC. Un scor de peste 800 este considerat excelent, existand chiar vorbitori nativi de limba engleza care nu au depasit 800 de puncte.

Acest lucru ajuta foarte mult compania, deoarece peste 10% din angajati numai la birourile din Tokyo, sunt straini si nu vorbesc limba japoneza. Inainte cu ceva timp, in anul 2010, numarul de angajati care nu vorbeau japoneza era undeva in jurul valorii de 2%.

In domeniile ingineriei, numerele sunt si mai dramatice; peste 70% dintre angajatii cu studii superioare (ingineri) ai companiei, sunt angajati din afara Japoniei. Rakuten atrage studenti proaspat iesiti de pe bancile celor mai bune universitati din occident, ca de exemplu Harvard, Yale, Stanford, Cambridge, Universitatea Peking si Indian Institute of Technology, dar si MIT (Massachusets Institute of Technology din SUA).

Adoptarea foarte rapida a limbii engleze nu a fost un proces foarte usor pentru Rakuten, dar se pot observa deja rezultate vizibile, cu un impact pozitiv – abilitatea de recrutare a acestei companii dar si capacitatea de retinere a talentelor (angajatii nu isi doresc sa plece dupa un timp relativ scurt ca in cazul altor companii) isi face simtite efectele, printr-o dezvoltare continua, o crestere a cifrei de afaceri si a profitului si per total, o mai buna comunicare in interiorul companiei dar si intre companie si partenerii sai.

0 Shares
You May Also Like