Sa spunem ca ti-ai scapat accidental smatphone-ul pe strada sau in apa, atunci cand ai mers la piscina. Ecranul s-a spart sau placa de baza s-a ars, din cauza contactului cu apa. Cauti un service iPhone Bucuresti? Intra pe ServiceGsm.ro.
Ce ar trebui sa faci? Sa-l repari – asa ar proceda majoritatea proprietarilor de device-uri mobile – sau sa-ti cumperi unul complet nou? Aceasta este o dilema, pe care o au din ce in ce mai multe persoane, carora li strica smartphone-ul.
“Totul depinde de individ”, ne spune tehnicianul Oscar Ordonez, de la renumitul service de reparatii Geek Shop. “Nu este o nevoie reala pentru fiecare persoana. Unii vor alege pur si simplu sa-si cumpere un nou telefon.”
Pentru reparatiile simple, de baza, alegerea este mai mult decat evidenta. Defectele precum butoane blocate sau sisteme de operare cu erori, pot fi reparate fara a fi nevoie sa-ti schimbi telefonul cu unul nou, pretul nedepasind mai mult de 15-20 de dolari.
Multe persoane aleg aceasta cale, daca telefonul in cauza, nu are probleme mari. Conform unor studii, americanii platesc in jur de 4 miliarde de dolari anual, pe reparatiile smartphone-urilor.
Adevaratele probleme incep sa apara atunci cand daunele sunt si ele semnificative. “Cele mai solicitate reparatii, painea si untul industriei de reparatii a device-urilor mobile, sunt ecranele sparte”, a declarat Timothy Katsch, vice-presedinte la iDropped.
Daca ai un iPhone de exemplu, poti apela la serviciile de depanare oficiale ale producatorului si vei plati pentru acestea, pana la 200 de dolari (contravaloarea reparatiilor), asta daca smartphone-ul tau nu mai este in garantie si nu esti nici inscris la programul oficial AppleCare.
Daca telefonul se afla inca in perioada de garantie si s-a stricat “accidental”, il poti repara la Apple pentru sume cuprinse intre 50 si 100 de dolari. Majoritatea clientilor sunt educati sa-si asigure smartphone-urile in ziua de astazi. Asigurarea, permite reparatii extinse, pentru costuri mai mici decat in cazul in care smartphone-ul nu ar fi asigurat.
Ai un iPhone mai vechi? Atunci, nu esti unul dintre cei norocosi. Compania Apple, are pe ultimele locuri de eligibilitate (pentru reparatii oficiale), device-urile pana la iPhone 6 Plus si iPhone 5. Orice smartphone mai vechi de aceste generatii, nu este eligibil, iar costurile reparatiilor cresc, asta in cazul in care se mai gasesc piese pentru aceste device-uri (pentru a putea fi reparate).
Politica de garantie a companiei Samsung este aproape identica, cu politica celor de la Apple. Cu toate astea, de multe ori costul reparatiilor pentru un smartphone stricat, poate atinge valori foarte mari, cu alte cuvinte daca mai adaugi cativa bani, iti poti cumpara foarte bine un smartphone nou, la fel de performant ca cel vechi.
Daca esti in situatia asta, chiar iti recomandam sa faci asta, nu merita pierderea de timp si bani, pentru reparatiile care costa atat de mult. Costurile reparatiilor se pot schimba in timp, totusi. Sunt piese care acum 1 an sau 2 costau peste 100 de dolari sau chiar mai mult, iar astazi au ajuns la preturi de 30-40 de dolari.