La ce este util cimbrul si uleiul de cimbru?

La ce este util cimbrul si uleiul de cimbru?

0 Shares
0
0
0

Cimbrul (Thymus vulgaris), o planta din familia mentelor utilizate in mod obisnuit la gatit, se crede ca are proprietati medicinale benefice sanatatii. Cu un gust care este mai picant decat oregano si un miros care aminteste de pin si camfor, cimbru poate fi recunoscut prin frunzele sale mici, verde-salvie si tulpinile subtiri, dar lemnoase. La inceputul verii, planta va inflori cu flori roz sau violet.

Cimbrul poate fi folosit proaspat, uscat sau distilat intr-un ulei de cimbru (ulei esential de cimbru mai exact) pentru aromoterapie. Se stie ca planta are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si antioxidante care pot fi utile in tratarea unor infectii intestinale, si in tratarea unor afectiuni ale pielii.

Cimbrul este de asemenea, vandut ca supliment alimentar sub forma lichida sau capsula. Exista chiar si ceaiuri de cimbru, apa de gura de cimbru, masti de cimbru si spray-uri nazale de cimbru.

Beneficii pentru sanatate

In medicina alternativa , cimbrul poate fi administrat pe cale orala, aplicat pe piele, gargara sau inhalat in scopuri de sanatate. Planta contine compusi precum timolul (un fenol vegetal specific cimbrului) despre care se stie ca controleaza sau neutralizeaza anumite infectii bacteriene, virale, fungice si parazitare.

Cimbrul este recunoscut ca un tratament natural pentru o serie aproape enciclopedica de afectiuni de sanatate fara legatura, inclusiv: acnee, anxietate, artrita, respiratie urat mirositoare, rani, colica, raceala, bronsita, tuse, dementa, dermatita, gingivita, flatulenta, diaree, dificultati la urinat, infectii ale urechii, pierderea parului, laringita, disfunctie hepatica, afta orala, crampe menstruale, sciatica, amigdalita, durere de gat, infectii ale tractului urinar sau tuse convulsiva.

Cimbrul se crede de asemenea, ca stimuleaza pofta de mancare, reduce inflamatia, stimuleaza functia imunitara si respinge insectele. Unele dintre aceste afirmatii sunt mai bine sustinute de cercetare decat altele.

La fel ca in cazul multor remedii pe baza de plante, dovezile care sustin efectele medicinale ale cimbrului sunt slabe. Cu toate acestea, exista anumite conditii pentru care cimbrul sau renumitul ulei de cimbru prezinta o promisiune clara.

Anxietate

Cimbrul este considerat de catre practicienii de aromoterapie util dat fiind faptul ca exercita efecte anxiolitice (de reducere a anxietatii), o proprietate sustinuta de un studiu din 2014 publicat in Journal of Acute Disease.

Dermatita atopica

Potrivit unui studiu din 2018 realizat in Imunofarmacologie internationala, aplicarea timolului pe pielea persoanelor cu dermatita atopica are un raspuns fiziologic direct. Pe langa inhibarea compusilor inflamatori cunoscuti sub numele de citokine, timolul ajuta la micsorarea straturilor cutanate umflate dermice si epidermice caracteristice dermatitei.

In plus, timolul a reusit sa previna infectiile secundare cauzate de bacteriile Staphyloccocus aureus. Aceasta complicatie prea obisnuita apare atunci cand tesuturile umflate permit S. aureus sa se deplaseze de la suprafata pielii si sa stabileasca rezervoare sub piele.

Potrivit cercetatorilor, efectele antiinflamatorii si antibacteriene ale timolului pot avea un loc in gestionarea dermatitei atopice cronice.

Tuse

Cimbrul a fost folosit de mult timp ca remediu la domiciliu pentru tuse, bronsita si alte afectiuni respiratorii. Uneori este administrat pe cale orala pentru tratarea unei infectii toracice sau inhalat pentru a deschide caile respiratorii. Exista unele dovezi clinice ale acestor efecte.

Potrivit unui studiu din 2013 publicat in European Respiratory Journal, timolul (cimbrul) actioneaza asupra receptorilor de pe limba, gura, gat si pasajele nazale intr-un mod care poate suprima tusea.

Crampe menstruale

Cimbrul este recunoscut de mult timp pentru proprietatile sale analgezice (calmante ale durerii) si antispastice (calmante ale spasmelor). Dovezile care sustin aceste afirmatii sunt adesea mixte, dar au existat cateva descoperiri promitatoare.

Acestea sunt asadar, cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste cimbrul, utilizarile dar si beneficiile pe care acesta le are.

0 Shares
You May Also Like