Search Engine Optimization (SEO – Optimizarea motoarelor de cautare) este un proces folosit de milioane de branduri din intreaga lume. Fie ele mari sau mici, organizatiile stiu ca, pentru a concura pe piata digitala de astazi, trebuie sa investeasca in SEO.
Marci de top dedica chiar departamente intregi pentru imbunatatirea si mentinerea pozitiei lor in paginile cu rezultate ale motorului de cautare.
Dar, in ciuda popularitatii sale, SEO nu este lipsit de dezavantaje. Ceea ce este considerat, de catre unii, o metoda moderna, sigura si eficienta, care vine in sprijinul activitatii de marketing, este considerat, de catre altii, o cheltuiala inutila.
Optimizarea motoarelor de cautare este un subiect atat de complex, incat multe intreprinderi devin confuze si, pe buna dreptate, reticente. Nu e de mirare ca atat de multe aleg sa-l evite.
Insa, cu toate ca, teoretic, un anumit brand poate supravietui fara SEO, exista o multime de motive pentru care acest proces nu ar trebui ignorat.
Aveti dubii cu privire la SEO? Va intrebati daca merita sa investiti in SEO in 2016? Doriti sa obtineti un profit mai mare din bugetul pe care il investiti in marketingul online? Ar trebui ca afacerea dumneavoastra sa investeasca in SEO in acest an?
Iata 10 motive pentru care sa investiti in SEO in 2016
1. Publicitate mai bine directionata
SEO va permite sa vizati oameni care sunt in mod activ in cautarea produsului sau serviciului dumneavoastra.
Spre deosebire de Facebook (de exemplu), oamenii de pe Google sunt adesea pregatiti sa faca o achizitie atunci cand incep sa caute produsul sau serviciul respectiv.
2. Clientii se asteapta ca dumneavoastra sa fiti acolo
Clientii dumneavoastra se asteapta sa va gaseasca afacerea pe Google si pe alte motoare de cautare; daca nu ati apelat deloc la SEO, este posibil ca afacerea dumneavoastra sa fie invizibila in motoarele de cautare. De ce aveti un site web daca nimeni nu il poate gasi?
3. Mai putin costisitor decat credeti
Multi cred despre SEO ca este costisitor si complicat. Desi acest lucru poate fi valabil pentru site-urile obisnuite, Google a usurat considerabil utilizarea SEO pentru pentru afacerile / companiile locale.
Daca doriti sa ocupati un loc cat mai bun in topul afacerilor sau intreprinderilor din localitatea, orasul sau tara dumneavoastra, ar putea fi mai usor decat credeti!
Daca nu incercati sa concurati la nivel national, atunci nu aveti nevoie de un buget SEO din 6 cifre pentru a concura.
4. SEO inseamna mai mult decat Google
Oricare ar fi platforma pe care va promovati serviciile, SEO joaca, probabil, un rol important. Desi SEO este, adesea, asociat cu motorul de cautare Google, nu se limiteaza la acest motor de cautare. Facebook, Youtube si Amazon, toate sunt, de fapt, motoare de cautare.
Acestea claseaza continutul intr-un mod similar cu Google sau Bing. Daca doriti sa va clasati pe o pozitie cat mai buna in topul rezultatelor acestor site-uri, trebuie sa va optimizati continutul in acelasi mod.
Pentru ca procesul se numeste SEO, iar SEO vine de la “Search Engine Optimization” (Optimizarea motoarelor de cautare), nu de la “Google Optimization” (Optimizarea motorului de cautare Google).
5. Modalitatile de cautare sunt in crestere
Gradul tot mai mare de utilizare a telefonului mobil a facut mai usoara si mai convenabila cautarea. Putem cauta orice, oriunde si oricand. Clientii dumneavoastra nu mai trebuie sa caute in cartea de telefoane, ci vor pune imediat mana pe smartphone si vor deschide un motor de cautare.
6. Trafic continuu pentru site-ul dumneavoastra
Odata ce v-ati imbunatatit pozitia in topul rezultatelor cautarii, va puteti astepta la trafic rezidual de la motoarele de cautare, fara a fi nevoie sa-l mentineti in mod constant. De exemplu, o reclama sau un anunt de tipul “pay per click” genereaza trafic numai atunci cand platiti. Cu SEO, odata ce ati obtinut rezultatele, va puteti relaxa si privi cum site-ul dumneavoastra se bucura de un trafic excelent.
Din moment ce va puteti construi lista de cuvinte cheie pentru care doriti sa obtineti un loc in clasamentul rezultatelor cautarii, veti sti ca de fiecare data va veti bucura de vizitatori activi, cu un interes crescut fata de produsele dumneavoastra. Cautand in mod activ produsele si serviciile dumneavoastra, acesti vizitatori pot deveni potentiali clienti.
7. Pozitiile se pot schimba
Chiar daca va situati pe o pozitie fruntasa in paginile de rezultate ale motoarelor de cautare, nu trebuie sa va ganditi ca acest succes este permanent. Nu va veti clasa pe aceeasi pozitie pe tot parcursul anului.
SEO este in continua evolutie si, daca nu continuati sa investiti, ati putea pierde in fata unui rival care face acest lucru.
8. O buna rentabilitate a investitiei
In comparatie cu alte forme de marketing online, SEO are o rata de recuperare a investitiei considerabil mai buna, poate chiar una dintre cele mai bune. Anunturile si reclamele de tip “pay per click” pot genera mai multi bani pe termen scurt; pentru acest privilegiu, insa, va trebui sa investiti o multime de bani. Daca doriti rezultate durabile si pe termen lung, trebuie sa investiti in SEO.
Nu a fost niciodata un moment mai bun pentru a investi in SEO
Nu a fost niciodata mai vital pentru intreprinderi sa investeasca in optimizarea motorului de cautare. In multe cazuri, consumatorii nici macar nu parasesc pagina cu rezultatele cautarii, iar asta pentru a se asigura ca obtin raspunsurile pe care le cauta. Asadar, daca site-ul dumneavoastra nu este afisat printre rezultatele cautarii, ati putea iesi in pierdere.