În vise, în filmele science fiction, în cultura populară – zborul ne captivează în fiecare moment al vieții noastre și nu este întotdeauna clar de ce. Conceptul de zbor în sine, care a fost cândva misterios și greu de înțeles, a fost pe deplin înțeles de oamenii de știință, de ani de zile. Avioanele, elicopterele și alte astfel de aeronave nu mai sunt o noutate – ele fac deseori pur și simplu parte dintr-o rutină de zi cu zi. Când a fost ultima dată când te-ai entuziasmat de o călătorie lungă cu avionul?
Dar zborul personal este diferit. Există ceva primordial în natura noastră – ceva care vrea pur și simplu să-și întindă aripile și să simtă briza suflând pe lângă urechile noastre. Zborul personal – spre deosebire de zborul comercial – rămâne încă o fascinație pentru mulți.
Dar de ce sunt oamenii atât de fascinați de zborul personal?
Zborul în vis – unul dintre cele mai populare vise recurente
Visele noastre sunt adesea considerate a fi parte din subconștientul nostru – o parte din noi care nu poate fi înțeleasă cu adevărat în orele noastre de veghe. Adevărata funcție a viselor este necunoscută, deși unii au presupus că acestea sunt un efect secundar al modului în care creierul sortează amintirile recente și pe termen lung. De aceea, este interesant că visele legate de zbor sunt atât de comune și apar la aproape toată lumea. Vă putem spune că aproape toată lumea a avut cel puțin un vis legat de zbor, iar un studiu realizat de Amerisleep confirmă că acest lucru este destul de comun. 32,6% dintre oameni au visat că zboară, iar zborul este aproape întotdeauna perceput ca pozitiv – cei mai mulți oameni simt un sentiment de libertate atunci când zboară în visele lor și nu simt nici un sentiment de pericol.
Parașutism, wingsuiting și planare – se apropie de acel „sentiment de zbor”
Există oameni care îi desconsideră pe cei care sar cu parașuta – sau, mai recent, cu „wingsuit” – ca fiind simpli căutători de senzații tari. Pasionați de sporturi extreme care au mai mult curaj decât creier și sunt dispuși să-și riște viața pentru a gusta libertatea de a zbura. Dar această atitudine disprețuitoare ignoră istoria zborului uman personal. Oamenii au încercat să zboare de secole – dacă nu de milenii. De la povestea lui Icarus, care a încercat să zboare din captivitate pe aripi de ceară, până la indivizii care au încercat, de-a lungul istoriei, să zboare sărind de pe turnuri, zburând cu zmee sau sărind de pe stânci și dealuri, folosind planoare antice. S-ar părea că aceşti „căutători de senzații tari” de astăzi nu sunt diferiți. Wingsuiting, în special, oferă pasionaților opțiunea de a „zbura” liber timp de aproximativ 3-5 minute – și de a experimenta acel impuls primordial de a zbura fără asistență mecanică.
Pentru cei mai puţin înclinaţi către sporturi extreme, există şi opţiunea zborului cu aeronave uşoare, de mici dimensiuni, care oferă mai multă siguranţă, dar şi puţin din emoţia unui zbor liber.
Un zbor cu avionul Brasov poate dura între 20 de minute şi o oră, poţi zbura singur sau cu un partener, iar preţul variază de la 400 la 1500 de lei, în funcţie de varianta aleasă.