Cum sa utilizati cuvintele cheie in cadrul strategiei de marketing?

Cum sa utilizati cuvintele cheie in cadrul strategiei de marketing?

0 Shares
0
0
0

Cum utilizati cuvintele cheie? Daca le folositi doar pentru a va optimiza site-ul pentru cautare, atunci ratati multe moduri de a obtine vizibilitate in randul publicului tinta. In acest articol, am de gand sa va impartasesc cele mai bune moduri utilizare a cuvintelor cheie in intreaga strategie de marketing online (si chiar si off-line).

Optimizarea paginii web

Nu vreau pierd mult timp tratand acest subiect, mai ales ca puteti citi totul in Ghidul SEO pentru incepatori. Dar, doar ca o scurta trecere in revista, acestea sunt locurile  unde ar trebui sa utilizati cuvintele si expresiile cheie tinta, pe fiecare pagina pe care doriti sa o optimizati pentru cautare.

 • In titlu tag-ul SEO la paginii (Tag HTML folosit pentru a defini textul din linia de sus a unui browser web; folosit de asemenea, de mai multe motoare de cautare ca “titlu de listari de cautare”) sau doar in titlul principal al paginii, daca sistemul de administrare a continutului (CMS) nu va permite sa editati campurile SEO). Aceasta reprezinta o cerinta pentru optimizarea on-page (interna) a unui cuvant cheie.
 • In meta descrierea paginii dumneavoastra. Chiar daca, poate, aceasta nu serveste la optimizare, va aparea cu scris ingrosat atunci cand cineva vede site-ul dumneavoastra in rezultatele cautarii pentru acel cuvant cheie.
 • In cel putin un nume de fisier al unei imagini si in textul alternativ.
 • In primul paragraf al paginii.
 • Sa apara, intr-o maniera naturala, in cateva locuri din intreg continutul paginii.

Acum, sa trecem in revista mai multe moduri in care putem utiliza cuvintele cheie, dincolo de simpla optimizare a site-ului.

Dezvoltarea continutului

Daca dezvoltati un continut (blog, podcast-uri, video, etc.), cu scopul de a obtine o mai mare vizibilitate in cautare, atunci veti dori, cu siguranta, sa creati continut care se bazeaza pe expresii de cuvinte cheie pe care oamenii le cauta. Exista doua moduri de a realiza acest lucru.

In primul rand, puteti crea o mare cantitate de continut avand in minte doar cititorii dumneavoastra. Dupa ce ati creat continutul, puteti reveni, pentru a gasi expresiile de cuvinte cheie care se potrivesc cel mai bine si pentru a optimiza acest continut intr-un mod corespunzator, folosind pasii pentru optimizarea unei pagini web pe care i-am enumerat mai sus.

In al doilea rand, aveti posibilitatea sa cercetati cuvintele cheie pentru domeniul dumneavoastra, de a determina care dintre acestea sunt perfecte pentru un continut extraordinar, si sa le folositi ca o baza pentru ideile subiectului. Sa spunem, de exemplu, ca doriti sa creati un site despre dresajul canin. Daca veti cauta asta pe Google AdWords Keyword Planner (planificatorul de cuvinte cheie) puteti descrca 801 expresii de cuvinte cheie propuse, alaturi de volumul de cautare estimat.

Transformati foaia de calcul pe care ati descarcat-o intr-un generator de idei pentru continutul subiectului, folosind cuvinte cheie care se potrivesc cel mai bine cu obiectivele continutului dumneavoastra.

cuvinte-cheie

Extindeti foaia de calcul pentru a include notele suplimentare despre ideea dumneavoastra de subiect, tipul de continut pe care doriti sa-l creati (blog, podcast, video, etc.), cea mai potrivita persoana pentru care sa creati continutul si multe altele. Ulterior, puteti utiliza aceasta foaie de calcul pentru a crea continutul dorit de publicul dumneavoastra.

Cu aceasta abordare, puteti utiliza cuvintele cheie pentru a va planifica strategia de continut; un beneficiu secundar al acestei strategii va fi crearea de continut care are potentialul de a aduce o multime de trafic de cautare organica site-ului dumneavoastra.

Branding

Doriti sa creati un brand puternic pentru dumneavoastra sau afacerea dumneavoastra? Daca da, trebuie sa va ganditi la singura expresie de cuvinte cheie care rezuma oferta dumneavoastra de baza si asigurati-va ca este ceea ce utilizati atat online, cat si offline.

Acest lucru va va ajuta sa creati o imagine de brand puternica, atat pentru dumneavoastra cat si pentru afacerea dumneavoastra; acel brand prin care doriti sa deveniti cunoscut. Când oamenii va vor intreaba cine sunteti sau in ce consta afacerea dumneavoastra, veti avea un raspuns consistent, eliminand orice confuzie. Nu vreti sa faceti obiectul unei conversatii in care o persoana crede ca sunteti web designer, iar alta crede ca sunteti consultant SEO. Indiferent care este adevarul, ambele persoane vor fi confuze, nestiind daca discuta despre aceeasi persoana.

Asadar, odata ce ati definit acea expresie de cuvinte cheie, veti dori, fara doar si poate, sa o folositi pentru urmatoarele:

Optimizarea profilelor de social media

Doriti sa cresteti probabilitatea ca oamenii sa va gaseasca profilurile si paginile sociale pe retelele sociale? Cuvintele cheie sunt raspunsul. Daca nu va optimizati profilurile si paginile sociale pentru expresia de cuvinte cheie tinta, s-ar putea sa pierdeti clientii care va cauta pe fiecare retea sociala.

marketing-analytics-software

Chiar daca nu puteti optimiza campul “titlu SEO” pentru profilurile si paginile dumneavoastra (acestea sunt rezervate pentru numele dumneavoastra sau numele afacerii dumneavoastra), puteti optimiza alte elemente-cheie in cadrul profilurilor si paginilor cu expresiile si cuvintele cheie tinta alese de dumneavoastra. Acestea includ urmatoarele:

 • Pentru profilurile de Twitter, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie este in biografia dumneavoastra.
 • Pentru paginile de Facebook, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie se afla la optiunile “Categorie” (Category), “Scurta descriere” (Short Description) si “Descriere lunga” (Long Description); toate acestea pot fi editate accesand fila “Despre” (About) de pe pagina dumneavoastra.
 • Pentru profilurile de Pinterest, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie este in caseta “About You” (Despre tine) a profilului dumneavoastra.
 • Pentru pofilurile de Instagram, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie este in biografia dumneavoastra.
 • Pentru profilul de LinkedIn, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie este in titlul dumneavoastra profesional, titlul actualului loc de munca, sumar, competente, dar si alte sectiuni aplicabile de pe intreg profilul.
 • Pentru paginile de LinkedIn dedicate companiilor, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie este in descrierea companiei dumneavoastra, in descrierea specialitatii companiei si in descrierea domeniului companiei (daca este posibil).
 • Pentru profilul de Google+, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie este in Tagline-ul (Motto-ul) dumneavoastra, la rubrica dedicata introducerii, la ocupatie si la abilitati.
 • Pentru paginile de Google+, asigurati-va ca expresia de cuvinte cheie se afla inclusa in introducere (poveste) si in categorie, daca este posibil.

Ca si in cazul oricarei alte pagini web, nu ar trebui sa va incarcati profilurile si paginile sociale cu cuvinte cheie. Acest lucru ii poate determina pe vizitatori sa presupuna ca sunteti un spammer si sa paraseasca pagina dumneavoastra. Dar adaugand principalele cuvintele si expresii cheie intr-un mod natural in domeniile enumerate mai sus, ar trebui sa va ajute sa ocupati un loc mult mai bun in topul cautarilor pe fiecare dintre respectivele retele.

Daca nu stiti sigur cum sa utilizati cat mai bine expresia de cuvinte cheie in biografiile de pe profilurile dumneavoastra sociale, va puteti uita la cum au procedat competitorii dumneavoastra. Analizati fiecare dintre profilurile lor sociale de top, pentru a observa ce expresie de cuvinte cheie folosesc cel mai mult. Puteti folosi, de asemenea instrumente precum IQ Rival pentru a obtine cat mai repede o imagine de ansamblu asupra biografiilor lor, pentru o analiza rapida.

iq-rival

Optimizarea actualizarilor retelelor sociale

Pe langa profilurile si paginile dumneavoastra, si actualizarile retelelor sociale insele pot fi optimizate cu ajutorul cuvintelor cheie. In timp ce cea mai mare parte a beneficiului se va reflecta in cautarea sociala din cadrul fiecarei retele dintre cele mentionate, nu strica sa va ganditi la optimizarea cuvintelor cheie, asa incat actualizarile sociale sa poata fi gasite in cautarea Google, cum ar fi aceste tweet-uri pentru evenimente recente:

google-news

Cheia spre optimizarea actualizarilor retelelor sociale cu ajutorul unor cuvinte si expresii cheie specifice consta tocmai in utilizarea acestora la inceputul actualizarii de stare. Exemplu, aceste postari, indexate in cautarea Google:

cautare-google

Observati unde apare sintagma “link building” in rezultatele de cautare, dar si in postari precum aceasta:

link-building

Si observati unde este evidentiata “link building” in postarile care apar in rezultatele cautarii de pe Facebook, atunci cand cautati aceasta sintagma:

virtual-social-media

Ideea este sa va asigurati ca fiecare element de text al actualizarii retelelor sociale include, intr-un mod cat mai natural, expresia de cuvine cheie si, pe cat posibil, la inceputul actualizarii. Acest lucru va oferi actualizarilor dumneavoastra sansa de a fi gasite in rezultatele de cautare, atat in reteaua sociala respectiva si, de ce nu, chiar si in rezultatele de cautare ale Google.

Descoperirea unei oportunitati de publicare a articolelor de tip guest post

*guest post – atunci cand dumneavoastra scrieti un aticol pentru un alt blog, website, etc.

Poate ca guest posting-ul in vederea optimizarii motoarelor de cautare prin folosirea unui continut de slaba calitate nu mai e la mare cautare. Insa nu putem spune acelasi lucru despre guest posting-ul cu un continut de calitate, in scopul de a obtine o mai mare expunere la publicul tinta. Luand in considerare acest lucru, nu veti vrea sa utilizati cuvinte cheie pentru un text ancora supra-optimizat din biografia dumneavoastra de autor. Veti dori, mai degraba, sa utilizati cuvinte cheie pentru a gasi cele mai bune oportunitati pentru guest posting.

In acest lucru, imi place sa folosesc instrumente premium, cum ar fi BuzzSumo si Impactana. Iata cum functioneaza. Luati cuvintele cheie despre care doriti sa scrieti si cautati-le folosind aceste instrumente. BuzzSumo va arata ce site-uri au cele mai multe postari sociale care se potrivesc cu aceste cuvinte cheie.

buzzsumo

Impactana va sapa si mai adanc, permitandu-mi sa caut site-uri care au postari care se potrivesc cu acele cuvinte cheie, dar cu o multime de comentarii, opinii, backlink-uri si alte valori.

impactana

Ambele instrumente imi vor indica, in cele din urma, care sunt site-urile potrivite pentru a-mi scrie continutul, in asa fel incat sa capteze cat mai mult atentia publicului meu tinta, fie prin actiuni sociale, opinii, sau comentarii. Aceste instrumente vor separa oportunitatile de top de publicare a articolelor de tip guest post de acelea care au putine beneficii dincolo de un backlink de slaba calitate.

Descoperirea listarii directoarelor

Daca dam timpul inapoi, in primele zile ale SEO, obiectivul inscrierii in directoare a fost de a obtine cat mai multe link-uri posibil, de preferinta link-uri cu texte ancora, optimizate cu ajutorul cuvintelor cheie. Ar trebui sa utilizati in continuare cuvinte cheie cu o strategie de link-building a directoarelor, dar nu in acelasi fel.

Cautati, in schimb, cuvintele cheie si expresiile de cuvinte cheie tinta pe Google, pentru a vedea daca o nisa generala sau un director local apare pe prima pagina a rezultatelor cautarii. De exemplu, o afacere locala in Phoenix, care ofera ca serviciu principal ingrijirea si igiena canina, ar trebui sa figureze in urmatoarele categorii de pe Yelp.com si angieslist.com:

yelp-com

Fotografii de nunta, pe de alta parte, ar trebui sa fie pe The Knot si WeddingWire:

the-knot-weddingwire

In functie de domeniul dumneavoastra, de locatie si de cuvintele cheie tinta, este probabil sa gasiti mai multe tipuri diferite de directoare. Cele de pe prima pagina (mai ales daca directorul ocupa un rang mai mare in rezultatele cautarii decat site-ul dumneavoastra) ar trebui sa fie luate in considerare pentru listarea site-ului dumneavoastra. Daca aveti posibilitatea de a plati pentru a fi pe prima pagina a categoriei acelui director, nu mai stati pe ganduri!

Optimizarea liniei de subiect din e-mail

Daca le trimiteti email-uri clientilor dumneavoastra, atunci trebuie sa experimentati optimizarea cuvintelor cheie din linia de subiect. De ce? Deoarece si e-mailurile pot fi cautate, asa ca veti dori sa va asigurati ca e-mail-ul dumneavoastra apare printre primele rezultate atunci cand oamenii cauta ceva anume.

Sa spunem, de exemplu, ca cineva a trimis un e-mail catre doi  web designeri diferiti, in vederea realizarii unui proiect. Acestia pun proiectul in asteptare ceva timp, apoi decid sa il reia. Ce vor face ei, cel mai probabil? Ei bine, vor cauta in inbox expresia “web design”. Daca linia dumneavoastra de subiect include acele cuvinte cheie, e-mailul va aparea in rezultatele cautarii.

cuvinte-cheie

Data viitoare cand trimiteti un e-mail unui potential client, ganditi-va la cuvintele cheie pe care acesta le-ar cauta pentru a gasi un e-mail si asigurati-va ca le incorporati in linia de subiect.

Parametrii de monitorizare UTM

V-ati dori sa stiti cum ajung, mai exact, clientii la site-ul dumneavoastra? Daca utilizati deja parametrii UTM pentru a va urmari link-urile, puteti utiliza termenul optional UTM (utilizat cel mai mult de agentii de publicitate AdWords) pentru a monitoriza utilizarea cuvintelor dumneavoastra cheie. De exemplu, daca eu creez un anunt Facebook pentru afacerea mea, as putea parcurge urmatorii pasi pentru a constata ca anuntul a fost orientat spre un anumit public, precum manageri de continut, iar anuntul a folosit expresia “scriitor independent”.

website-url

Apoi, as putea crea variatii ale anuntului meu dedicat managerilor de continut, folosind expresii diferite, precum “dezvoltator de continut pentru blog”, “blogger de inchiriat”, dar si alti termeni similari. In cele din urma, as putea utiliza Google Analytics pentru a determina care dintre expresiile de cuvinte cheie a atras cele mai multe click-uri din partea acestor segmente de public tinta. Ati putea aplica aceste lucruri si in monitorizarea campaniilor de publicitate de pe Twitter, LinkedIn, Pinterest sau de pe alte retele.

Marketing-ul offline

Utilizarea cuvintelor cheie nu ar trebui sa se limiteze doar la marketing-ul online. Ganditi-va la modalitati de a le pune in aplicare si in marketing-ul offline. Acum, aruncati o privire asupra materialelor dumneavoastra de marketing si raspundeti la aceste intrebari:

 • Cartea dumneavoastra de vizita contine, cumva, una sau doua expresii de cuvinte cheie care sa ajute o persoana care nu va cunoaste sa se lamureasca cu privire la scopul afacerii dumneavoastra (ce ofera aceasta afacere, ce oferiti dvs) fara ca persoana respectiva sa fie nevoita sa acceseze pagina dumneavoastra web sau sa va contacteze?
 • Aveti brosuri sau pliante care contin o expresie cheie dominanta, astfel incat cineva care este interesat de un anumit produs sau serviciu pe care il aveti de oferit le poate folosi in mod optim si rapid?
 • Indicatorul sau folia dumneavoastra auto are o lista scurta de produse sau servicii pe care le aveti de oferit, astfel incat oamenii care o vad intr-o parcare sa va noteze numarul de telefon sau sa faca rapid o poza pentru a va contacta mai tarziu?

Daca aveti acest tip de materiale de marketing si ati raspuns prin “nu” la aceste intrebari, ar putea fi timpul sa luati in considerare un redesign. Cuvintele cheie pot capta atentia la fel de bine si offline.

Concluzie

Chiar daca acestea nu sunt singurele modalitati de utilizare a cuvintelor cheie, ar trebui sa va ajute sa incepeti sa va ganditi la mai multe moduri in care puteti utiliza expresiile tinta, dincolo de optimizarea standard a paginii. Dumneavoastra folositi cuvintele cheie in modurile prezentate de noi sau chiar in alte moduri? Daca da, va rugam sa ne impartasiti in comentarii.

0 Shares
You May Also Like