Modulul GSM/GPRS este folosit pentru stabilirea comunicatiilor intre un computer si un sistem de tip GSM-GPRS. Daca esti in cautarea unui service gsm in Bucuresti, intra pe ServiceGsm.ro!
Global System for Mobile Communications (GSM) este o arhitectura folosita pentru retelele mobile, in majoritatea tarilor. Global Packet Radio Service (GPRS) este o extensie a GSM, ce permite transmisia de date, de mare viteza.
Un modul GSM/GPRS este compus dintr-un modem GSM/GPRS construit impreuna cu un circuit de putere si interfete de comunicare (asa cum ar fi RS-232, USB,etc.), asta pentru computer. Un modem este de obicei “sufletul” acestui tip de modul.
Modem-urile wireless.
Modem-urile wireless sunt acele device-uri de tip modem, ce pot genera, transmite si decoda, date dintr-o retea de tip celular, pentru stabilirea comunicatiilor intre acea retea celulara si un computer anume.
Aceste modem-uri sunt produse pentru retele celulare specifice (GSM/UMTS/CDMA) ce functioneaza pe pe standarde specifice de date (GSM/UMTS/GPRS/EDGE/HDSPA) sau tehnololgia GPS/SIM.
Modem-urile wireless ca si orice al tip de modem-uri, folosesc serial communication pe post de interfata si au nevoie de comenzi AT compatibile Hayes, pentru comunicarea cu un computer (orice sistem cu un microprocesor sau micro-controller).
Modem-urile GSM/GPRS.
Modem-urile GSM/GPRS fac parte din clasa modem-urilor wireless ce sunt concepute pentru comunicatiile cu un computer, cu ajutorul retelei GSM si GPRS. Acestea au nevoie de un SIM (subscriber identity module), exact ca orice telefon mobil, pentru a putea activa protocoalele de comunicare in retea.
De asemenea, aceste modem-uri au si un IMEI propriu (International Mobile Equipment Identity) cu numar aferent, in mod similar cu telefoanele mobile, ajutand la identificarea acestora in retea.
Un modem de tip GSM/GPRS poate performa urmatoarele operatiuni:
1. Poate trimite, primi si sterge mesaje de tip SMS dintr-un SIM.
2. Poate citi, adauga sau cauta intr-un phonebook inregistrat in SIM.
3. Poate executa, primi sau respinge apelurile vocale.
Modem-ul are nevoie de interpretarea unor comenzi de tip AT, pentru interactiunile cu un procesor sau cu un controller, date ce sunt comunicate printr-o comunicatie seriala (serial communication).
Aceste comenzi (date) sunt trimise catre procesor sau micro-controller si sunt procesate(interpretate) mai departe, de catre acesta din urma. Modem-ul trimite inapoi un rezultat, dupa primirea unei anumite comenzi.
Comenzile diferite de tip AT suportate de catre modem-uri, pot fi trimise de catre procesor si/sau micro-controller, pentru interactiunea cu reteaua GSM sau GPRS.
Comenzile AT.
Comenzile AT sunt folosite pentru controlul modem-urilor. AT este abrevierea cuvantului “attention” – atentie. Aceste comenzi provin din comenzile Hayes, ce erau folosite pe smart-modem-urile Hayes.
Comenzile Hayes incepeau cu abrevierea “AT”, pentru a indica atentia din partea modem-ului. Modem-urile de tip dial-up sau wireless (device-uri ce implica comunicatii machine-to machine), au nevoie de comenzi de tip AT, pentru interactiunea cu un computer.
Modulul GSM/GPRS.
Un modul GSM/GPRS combina un modem GSM/GPRS cu o interfata a standardului de comunicare de tip RS-232 (serial port), USB, etc., in asa fel incat sa poata fi combinat cu succes, cu un computer sau cu un sistem bazat pe microprocessor sau micro-controller.
Circuitul de putere, este construit (inglobat) la interiorul modulului si poate fi activat prin folosirea unui adaptor.