Ce este arhitectura

Ce este arhitectura?

0 Shares
0
0
0

Arhitectura (din latinescul architectura) sau cuvantul inca si mai vechi, de origine greaca arkhitekton (arhitect), reprezinta procesul de plan, design si constructie a cladirilor sau altor structuri fizice.

Lucrarile arhitecturale, in forma materiala a cladirilor, sunt de multe ori privite ca un fel de simboluri culturale sau opere de arta in toata regula. Civilizatiile istorice sunt de multe ori identificate prin cladirile sau stilurile de arhitectura ramase de la acestea. La noi in tara, constructii la cele mai inalte standarde de siguranta si design, pot fi vazute pe firma de constructii Cluj.

Arhitectura poate insemna:

• Un termen general pentru a descrie cladirile sau alte structuri fizice.
• Arta si in acelasi timp stiinta designului exterior al cladirilor sau altor structuri.
• Stilul designului si metoda de constructie a cladirilor sau altor structuri fizice
• Stiinta artei si umanism
• Practica arhitectului – unde arhitectura inseamna sa oferi si sa asiguri servicii profesionale in conexiune directa cu designul si constructia cladirilor, sau a spatiilor construite de om.
• Activitatea de design a arhitectului, de la nivelul macro (design urban, arhitectura de peisaj) pana la nivelul micro (detaliul constructiilor).

Asadar arhitectura este in stransa legatura cu planificarea si designul formelor, al spatiului ambiental pentru a reflecta functionalitate si simt estetic. Este nevoie de manipularea materialelor intr-un mod creativ si coordonarea cu ajutorul tehnologiei, a luminilor si umbrelor.

Deseori, elementele aflate in conflict trebuie rezolvate. Practica arhitecturii include de asemenea aspectele pragmatice ale realizarii cladirilor si structurilor asa cum ar fi planificarea timpului, estimarea costurilor si administrarea constructiei, toate fiind elemente importante pentru finalizarea ulterioara a constructiei.

Documentatiile puse la dispozitie de catre arhitecti sunt in general desene, planuri si specificatii tehnice ce pot defini structura finala si comportamentul acesteia in diferite conditii de vreme, la cutremur, etc. Cuvantul “arhitectura” a inceput sa fie folosit si pentru a descrie alte sisteme cu design propriu, asa cum ar fi cele din campul tehnologiei informatice.

Cea mai veche scriere istorica ce a supravietuit pana in ziua de astazi si care se refera la arhitectura este “De architectura”, scrisa de arhitectul roman Vitruvius, in secolul I dupa Hristos. Potrivit lui Vitruvius, o cladire buna ar trebui sa satisfaca 3 principii : firmitas, utilitas, venustas – adica fermitate, comoditate si placere. Un echivalent in ziua de astazi ar fi:

• Durabilitatea – o cladire ar trebui sa fie robusta si sa se pastreze in bune conditii o lunga perioada de timp
• Utilitatea – cladirea astfel conceputa ar trebui sa se preteze scopului pentru care a fost gandita.
• Frumusetea – din punct de vedere estetic, cladirea ar trebui sa respecte normele si sa arate placut.

Potrivit lui Vitruvius, arhitectul trebuie sa se straduiasca sa indeplineasca toate aceste 3 cerinte, pe cat de mult posibil. Leon Battista Alberti, continuand munca lui Vitruvius intr-un nou tratat “De Re Aedificatoria”, vedea frumusetea unei cladiri prin prisma proportiilor, ornamentele jucand totusi si ele, un rol important.

Pentru Alberti, regulile proportiei erau aceleasi care guvernau fata umana idealizata sau numarul de aur. Notiunea de stil, nu a aparut totusi pana in secolul XVI, cand Giorgio Vasari a scris “Vietile celor mai buni pictori, sculptori si arhitecti” lucrare tradusa in franceza, spaniola si engleza.

0 Shares
You May Also Like