La ce va puteti astepta de la un EKG si care sunt riscurile acestuia?

La ce va puteti astepta de la un EKG si care sunt riscurile acestuia?

0 Shares
0
0
0

Un EKG sau electrocardiograma, dupa cum bine stim cu totii este un test neinvaziv si nedureros care se foloseste pentru a diagnostica afectiunile comune ale inimii, pentru persoanele de toate varstele.

Un EKG sau electrocardiograma poate fi solicitat de catre medic in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme precum puls rapid, palpitatii ale inimii, dureri in piept, dificultati de respiratie, ameteli si confuzie, etc.

Un asemenea test poate fi foarte important pentru a identifica urmatoarele:

  • Un atac de cord anterior;
  • Daca arterele blocate sau inguste in inima dumneavoastra (boala coronariana) cauzeaza dureri toracice sau un atac de cord;
  • Neregularitati in ritmul inimii (aritmii);
  • Probleme structurale cu camerele inimii.

Care sunt riscurile unui EKG?

O electrocardiograma este o procedura sigura, ceea ce inseamna ca nu veti avea niciun risc de a avea parte de un soc electric in timpul testului, dat fiind faptul ca electrozii plasati pe corp nu emit energie electrica. Acestia inregistreaza doar activitatea electrica a inimii tale.

Este posibil sa aveti un disconfort minor, similar cu eliminarea unui bandaj, atunci cand electrozii sunt indepartati. Rar, o reactie la adezivul cu electrozi poate provoca roseata sau umflarea in cazul in care plasturele au fost plasate.

Un test de stres poate duce la ritmuri neregulate ale inimii si, rareori, la un atac de cord. Aceste efecte sunt cauzate de exercitiu sau de medicatie, nu de ECG in sine. Un monitor Holter poate provoca iritarea pielii daca nu mutati electrozii in fiecare zi.

Un inregistrator de bucla implantabila prezinta un risc mic de infectie deoarece implica o procedura chirurgicala minora. Si unii oameni pot experimenta o reactie la dispozitivul care provoaca inflamatie.

Cum va pregatiti

Nu sunt necesare pregatiri speciale pentru o electrocardiograma standard. Spuneti medicului dumneavoastra despre orice medicamente si suplimente pe care le luati deoarece unele pot afecta rezultatele testului.

La ce trebuie sa va asteptati de la un EKG?

In timpul EKG

O electrocardiograma poate fi facuta intr-un birou de catre medic, intr-o clinica medicala sau spital si este adesea efectuata de un tehnician. S-ar putea sa vi se ceara sa va imbracati intr-un halat de spital. Atunci vei sta pe o masa de examinare sau pe un pat.

Electrozii – de obicei 10 – vor fi atasati la piept si, uneori, la membrele dumneavoastra. Electrozii sunt plasturi lipiciosi aplicati pentru a ajuta la inregistrarea activitatii electrice a inimii. Fiecare are un cablu atasat unui monitor. Daca aveti par pe partile corpului in care vor fi plasate electrozii, tehnicianul va poate rade parul astfel incat plasturile sa ramana lipite.

Puteti sa respirati in mod normal in timpul electrocardiogramei. Asigurati-va ca sunteti cald si gata sa stati linistit. Mutarea, vorbirea sau tremuratul pot distorsiona rezultatele testului. Un EKG standard dureaza cateva minute.

Pe masura ce va aflati pe masa de examinare sau in pat, electrozii vor inregistra impulsurile care va fac sa bata inima. Impulsurile sunt inregistrate de un computer si afisate ca valuri pe un monitor sau imprimate pe hartie.

Dupa EKG

Va puteti relua activitatile normale dupa electrocardiograma. Medicul dvs. va examina valurile inregistrate in timpul testului pentru a vedea daca impulsurile calatoresc in mod normal si va va spune rezultatele in aceeasi zi in care a fost efectuata procedura sau la urmatoarea intalnire.

Daca electrocardiograma este normala, este posibil sa nu aveti nevoie de alte teste. Daca rezultatele arata o anomalie cu inima, este posibil sa aveti nevoie de un alt test EKG sau de alte teste de diagnostic, cum ar fi o ecocardiograma. Tratamentul depinde de ce cauzeaza semnele si simptomele.

0 Shares
You May Also Like