Diferențe cheie între ChatGPT 3.5 și ChatGPT 4 pentru traducere

0 Shares
0
0
0

ChatGPT, sistemul de inteligență artificială conversațională de la OpenAI, a primit un upgrade major la versiunea 4 în martie 2023. Acesta a adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește abilitățile lingvistice ale ChatGPT, inclusiv în capacitatea sa de a traduce între limbi. Dar ce anume s-a schimbat între ChatGPT 3.5 și 4 în ceea ce privește traducerea?

Înțelegere contextuală extinsă

Un upgrade cheie în ChatGPT 4 este înțelegerea contextuală extinsă. ChatGPT 4 poate procesa prompt-uri conversaționale de până la 2500 de cuvinte, peste 8 ori mai mult decât maximul de 300 de cuvinte în versiunea 3.5.

Această fereastră contextuală extinsă îi permite lui ChatGPT 4 să analizeze în profunzime sensul și nuanțele prompt-ului înainte de a traduce. Sistemul poate înțelege mai bine aspecte ca tonul, emoția, metaforele, idiomele și uzul creativ al limbii cu mai multe date contextuale.

Potrivit OpenAI, ChatGPT 4 are o rată de acuratețe cu 40% mai mare comparativ cu versiunea 3.5. Această creștere provine în mare parte din îmbunătățirea înțelegerii, care se traduce apoi într-o calitate superioară a traducerii.

Traduceri mai naturale

Datorită înțelegerii avansate, ChatGPT 4 produce traduceri care sună mai naturale și umane. Sistemul imită mai îndeaproape modelele de vorbire cotidiană, în loc să traducă rigid, cuvânt cu cuvânt.

De exemplu, atunci când traduce “She’s as hungry as a wolf” din engleză în franceză, ChatGPT 4 a returnat:

“Elle a une faim de loup.”

În loc de o traducere directă, acesta a convertit idiomul corespunzător într-un idiom francez similar.

Traducerea făcută de ChatGPT 3.5 a lipsit de această nuanță:

“Elle a aussi faim qu’un loup.”

Păstrarea tonului și a emoției

Contextul extins îi permite, de asemenea, lui ChatGPT 4 să înțeleagă mai bine tonul și emoția textului original. Sistemul poate apoi să transfere aceste elemente în traducere cu mai multă sensibilitate.

Să presupunem că un pasaj în engleză conține umor, tristețe, bucurie sau furie. ChatGPT 4 are o șansă mai mare de a recunoaște sentimente de genul acesta pe baza indiciilor contextuale și a modelelor de cuvinte. El poate apoi să aleagă cuvinte în limba țintă care să se potrivească cu tonul original.

Aceasta generează traduceri mai rezonante emoțional, care par scrise de o persoană reală. ChatGPT 3.5 a ratat adesea nuanțe precum sarcasmul și ironia, care afectează sentimentul textului.

Intrări multimodale

Spre deosebire de predecesorul său, ChatGPT 4 poate gestiona intrări de imagini alături de prompt-uri textuale. Utilizatorii pot încărca o fotografie, un diagramă sau un grafic ca context alături de o cerere de traducere scrisă.

De exemplu, un vorbitor de limba engleză ar putea include o imagine cu o piață de legume când întreabă cum se spune “Where can I buy tomatoes?” în swahili.

Văzând scena vizuală, ChatGPT 4 înțelege contextul complet, permițându-i să furnizeze o traducere mai precisă:

“Ninaweza kununua nyanya wapi?”

Limitări rămân

În ciuda îmbunătățirilor majore aduse la înțelegere și acuratețe, ChatGPT 4 păstrează unele puncte slabe ca instrument de traducere.

Pentru limbi mai puțin comune, calitatea rămâne în urma motoarelor de traducere consacrate precum Google Translate. Și vocabularul științific, tehnic sau specializat pune probleme pentru rețelele neuronale ale ChatGPT 4.

OpenAI aplică, de asemenea, filtre de conținut pentru a bloca cereri periculoase sau neetice. Astfel, ChatGPT 4 poate refuza să traducă anumite pasaje pe care le consideră potențial dăunătoare.

În final, sistemul nu poate interpreta perfect limbajul uman extrem de nuanțat. Subtilitățile sau metaforele complexe pot să îl confuzeze pe ChatGPT 4, la fel ca și predecesorul său.

Dar pentru traducerea generală a limbilor comune, ChatGPT 4 furnizează un rezultat remarcabil de uman. Îmbunătățiri la înțelegerea contextuală și la păstrarea tonului și emoției fac din acest AI conversațional o opțiune notabil mai bună decât versiunile anterioare pentru sarcinile de traducere.

0 Shares
You May Also Like