Despre ferastraie circulare si mecanice

Despre ferastraie circulare si mecanice

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vorbim despre ferastraie in general dar mai ales despre ferastraie circulare trebuie sa stim ca sunt si unele reguli ce trebuie musai indeplinite pentru a evita toate accidentele ce trebuie sa apara.

In acest articol va prezentam mai multe sfaturi de la xperti in ceea ce priveste ferastraiele manuale dar si cele mecanice. Distanta existenta intre linia imaginara de la care incep dintii ferastraului si varful dintilor este inaltimea exacta a dintilor. Lungimea ori pasul dintilor reprezinta si distanta dintre doua varfuri succesive ale dintilor in directia de miscare.

Prin ceaprazuire se face o deplasare alternata a dintilor fata de planul pe care il are panza in asa fel incat sa se poata evita gripara sa la taierea transversala prin fibre. Dupa tipurile de ferastrau existente deplasare este undeva intre zero si dublul grosimii panezi. Daca unghiurile de incidenta ale dintilor sunt mai mici de 90 de grade dintii vor fi mult mai rezistent la atacuri decat in cazul in care rezistenta este mai mare de 90 de grade.

Dintii simetriei au un efect in ambele sensuri si de aceea panza poate sa fie slicitata si la impingere dar si la tragere.

Marimea pentru ceaprazuire a dintilor influenteaza latimea taieturii si viteza de taiere. Cu cat e mai mare pasul dintilor cu atat e mai adanca taietura si sunt mai productive fenomenele de aschiere.

Cele mai multe ferastraie au cursa activa la impingerea iaite si exista si exceptii precum ferastraiele care au dantura triunghiulara si ferastraiele japoneze. Prima categorie are cursa activa in amandua sensurile iar cea de a doua doar la tragere. Daca cu puti timp in urma ferastraiele japoneze au fost privite ca fiind ceva exotic in ultimul timp a inceput sa creasca preferinta pentru ele pentru ca in comparatie cu cele mai multe modele europene au panzele mai subtiri si permit si o taietura mult mai fina.

Pe vremuri ferastraiele de banc sau cele cu coarda erau unelte universale de taiat pentru toti tamplarii. Cu ele se putea lucra atat pe zona longitudinala cat si pe cea transversala pe fibre si cu panze inguste si usor rotite se pot face chiar si decupari curbe.

Este facut din doua brate de lemn care sunt fixate la miloc cu tije longitudinale si in zona superioara sunt prevazute cu sfori de tensionare. Se va alege panza corespunzatoare tinand cont de lucrare. Pentru taierea in lungul fibelor se va utiliza o panza de crestat care sa fie grosiera si cu dantura pilita pe muchiile de atac si pentru taierile transversale se va folosi o dantura mult mai fina cu muchiile de atac mai slabe.

Pentru ca componentele sunt supuse la presiuni mari dupa fiecare inlocuire a panzelor ferastraiele cu coarda trebuie sa fie tensionate. Unul din cele mai cunoscute astfel de ferastraie este cel coada de vulpe. Este un ferastrau de mana universal ce poate sa fie folosit si pentru scurtarea dulapurilor si a scandurilor dar si pentru a taia placile. Datorita lamelor drepe si late el poate sa fie foarte bine ghidat si daca e bine ascutit nu va devia.

0 Shares
You May Also Like