De ce ne entuziasmam cand ascultam muzica?

De ce ne entuziasmam cand ascultam muzica?

0 Shares
0
0
0

Motivul pentru care ne entuziasmam atunci cand ascultam muzica

Dintre toate artele, muzica este cea mai capabila sa evoce emotii. Fie ca este vorba de bucurie, emotie, seninatate, emotie, melancolie, nicio emotie nu lipseste din paleta muzicala si nu exista nimeni care sa nu fi experimentat un sentiment special atunci cand asculta o melodie.

Dar de ce se intampla acest lucru? Care este motivul sau motivul pentru care ne entuziasmam atunci cand ascultam muzica? Soundbar wireless Bose 900 sunt exemple de produse pe care sa le testezi.

De ce suntem incantati sa ascultam muzica?

Un cantec trist ne poate aduce intr-o stare de melancolie, in timp ce un cantec plin de bucurie ne poate misca si ne poate oferi cateva minute de fericire. In acelasi mod, un cantec usor si armonic ne insoteste in momentele de relaxare si studiu, iar muzica ritmica ne stimuleaza in timp ce facem miscare.

Anumite piese muzicale trezesc emotie, deoarece sunt legate de momente semnificative din viata noastra. Muzica evoca amintiri si acestea, la randul lor, evoca emotii. Amintirile, mai degraba decat muzica, sunt cele care trezesc emotie.

Dar muzica poate evoca emotii chiar si atunci cand o auzim pentru prima data: le evoca “asa cum este”, nu pentru ca este deja legata de experientele noastre anterioare.

De asemenea, se intampla adesea ca ascultatorii diferiti, fara fundal comun, sa judece aceeasi muzica auzita pentru prima data in acelasi mod. Toate acestea sugereaza ca muzica “vorbeste” unor parti din noi pe care le avem in comun pur si simplu ca fiinte umane, indiferent de sex, experienta, cunostinte, educatie, bogatie, educatie, educatie muzicala, gusturi, tendinte etc.

Efectele emotionale ale muzicii sunt produse, cu mecanisme diferite, de note si ritm. Efectele ritmului depind in esenta de viteza (in termeni muzicali, “tempo-ul”) muzicii, in timp ce efectele emotionale ale notelor sunt partial de origine culturala, dar innascute innascut.

Creierul si efectele muzicii

Un numar mare de studii recente subliniaza modul in care ascultarea muzicii actioneaza ca o auto-reglementare a propriilor emotii. In acest sens, ascultarea muzicii ar putea fi folosita pentru a schimba, mentine sau consolida emotiile si starile de spirit sau pentru a va relaxa.

Cand creierul percepe undele sonore, apar anumite reactii psihofiziologice. Prin urmare, raspundem cu emotii si acestea provoaca modificari fiziologice, cum ar fi secretia crescuta de neurotransmitatori si alti hormoni care actioneaza asupra sistemului nervos central.

Amigdala si sistemul limbic sunt cele care reactioneaza instinctiv la mesajele implicite continute in muzica. Relatiile dintre sistemul limbic si emotii, emotii si muzica, sistemul limbic si muzica, sunt acum stabilite si reprezinta un domeniu important de cercetare in neurostiinte. Ascultarea anumitor cantece trezeste emotii diferite in fiecare dintre noi.

Terapia prin muzica

Prin urmare, exista ceea ce este cunoscut sub numele de terapie prin muzica, care corespunde terapiei in care se utilizeaza muzica, precum si activitatilor muzicale pentru a imbunatati starea pacientilor care sufera, de exemplu, de stres, dar si pentru cei care au probleme in a-si exprima sentimentele sau, de asemenea, pentru a imbunatati comunicarea si a facilita reabilitarea fizica.

Pe de alta parte, terapia prin muzica este aplicata pe scara larga in legatura cu diferite afectiuni si se adreseaza persoanelor de toate varstele.

 

0 Shares
You May Also Like