Ce sunt semintele de chia?

Ce sunt semintele de chia?

0 Shares
0
0
0

Semintele de Chia provin din planta desertului Salvia hispanica, un membru al familiei de menta. Semintele Salvia Hispanica sunt adesea vandute sub denumirea sa comuna “chia”, precum si mai multe denumiri inregistrate.

Originea lor se crede in America Centrala, unde samanta a fost o baza in dieta antica azteca. Semintele unei plante inrudite, Salvia columbariae (chia aurie), au fost folosite in principal de americanii nativi din sud-vestul Statelor Unite.

Semintele de chia au capatat atentie deosebita, considerate fiind o sursa excelenta de acid gras omega-3. De asemenea, sunt o sursa excelenta de fibre la 10 grame pe uncie (aproximativ 2 linguri) si contin proteine ​​si minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu si zinc.

Cercetarile emergente sugereaza ca includerea semintelor de chia ca parte a unei diete sanatoase poate ajuta la imbunatatirea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi scaderea colesterolului, a trigliceridelor si a tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, nu exista un numar foarte mare de studii publicate cu privire la beneficiile pentru sanatate ale consumului de seminte de chia si o mare parte din informatiile disponibile se bazeaza pe studii la animale sau studii umane cu un numar mic de participanti la cercetare.

Cum se mananca seminte de chia

Semintele de chia pot fi consumate crude sau preparate intr-o serie de feluri de mancare. Presarati seminte de chia sau intregi cu cereale, orez, iaurt sau legume. In Mexic, un fel de mancare numit fresca de chia se face prin inmuierea semintelor de chia in suc de fructe sau apa.

Semintele de chia sunt foarte absorbante si dezvolta o textura gelatinoasa atunci cand sunt inmuiate in apa, facand usor amestecarea lor in cereale fierte sau in alte feluri de mancare.

Beneficii ale consumului de chia

1. Continutul ridicat de fibre si proteine ​​din semintele de chia va poate ajuta sa pierdeti in greutate

Multi experti in sanatate cred ca semintele de chia pot ajuta la pierderea in greutate. Fibra sa solubila absoarbe cantitati mari de apa si se extinde in stomac, ceea ce ar trebui sa creasca plinatatea si sa incetineasca absorbtia alimentelor. Mai multe studii au examinat fibra solubila glucomannan, care functioneaza intr-un mod similar, aratand ca poate duce la pierderea in greutate.

De asemenea, proteina din semintele de chia ar putea ajuta la reducerea apetitului si a aportului alimentar. De fapt, un studiu a constatat ca consumul de seminte de chia pentru micul dejun a crescut satietatea si reducerea aportului alimentar pe termen scurt.

2. Semintele de Chia sunt bogate in acizi grasi Omega-3

La fel ca semintele de in, semintele de chia sunt foarte bogate in acizi grasi omega-3. De fapt, semintele de chia contin mai multe omega-3 decat somonul, gram per gram. Cu toate acestea, este important sa retineti ca omega-3 din ele sunt in mare parte ALA (acid alfa-linolenic), ceea ce nu este atat de benefic pe cat ati putea crede.

ALA trebuie sa fie transformat in formele active acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA) inainte ca organismul sa il poata utiliza. Din pacate, oamenii sunt ineficienti la transformarea ALA in aceste forme active. Prin urmare, omega-3 de plante tind sa fie mult inferioare surselor de animale, cum ar fi uleiul de peste.

3. Sunt bogate in multi nutrienti importanti

Semintel de chia sunt bogate in mai multi nutrienti care sunt importanti pentru sanatatea oaselor. Aceasta include calciu, fosfor, magneziu si proteine. Continutul de calciu este deosebit de impresionant – 18% din RDI intr-o singura uncie (28 grame).

Gram per gram, aceasta este mai mare decat majoritatea produselor lactate. Drept urmare, semintele de chia pot fi considerate o sursa excelenta de calciu pentru persoanele care nu mananca lactate.

Cu toate acestea, semintele de chia contin si acid fitic, ceea ce reduce absorbtia calciului intr-o oarecare masura. Mai multe detalii despre aceste seminite, puteti descoperi pe https://vegis.ro/blog/seminte-de-chia-beneficii-factori-nutritionali-remedii-si-retete/.

0 Shares
You May Also Like