O multime de persoane au inceput sa se informeze in legatura cu produsele si alimentele pe care trebuie sa le consume pentru a avea o alimentatie si o viata sanatoasa, si au inteles rapid faptul ca trebuie sa introduca ovazul in regimul alimentar.
Unele persoane mananca terci din ovaz, alte persoane aleg sa manance ovaz cu merisoare si cocos, sau ovaz cu unt de arahide si curmale. Exista persoane carora le place sa manance ovaz cu ciocolata si ananas, sau ovaz cu migdale caise si smochine.
Un mic dejun cu ovaz este sanatos, si cu siguranta persoanele care aleg sa includa ovazul in alimentatie, se bucura de multe beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre acestea.
- Consumul de ovaz poate ajuta la ameliorarea constipatiei
Dat fiind faptul ca faina de ovaz are multe fibre in componenta, aceasta poate fi utila in ceea ce priveste ameliorarea constipatiei. S-a constatat de-asemenea in urma mai multor studii, faptul ca ovazul poate sa creasca greutatea scaunelor, iar astfel trateaza constipatia.
Se spune despre condumul de ovaz chiar ca poate avea un rol protector impotriva cancerului colorectal. Ovazul este bogat in fibre insolubile. Acest lucru este valabil in special pentru ovazul taiat cu otel. Fibra insolubila este foarte buna pentru sanatatea intestinului, unul dintre beneficiile sale fiind tratamentul pentru constipatie.
Cu toate acestea, anumiti indivizi au raportat simptome de constipatie dupa ce au facut ovaz. Motivul ar putea fi faptul ca faina de ovaz poate provoca gaze intestinale in anumite circumstante. Ovazul contine de asemenea, cantitati mari de fibre solubile, care pot duce la gaze excesive.
- Ajuta la combaterea cancerului
Antioxidantii din ovaz pot ajuta la combaterea cancerului. Si fibra din ovaz poate preveni cancerele rectale si de colon. Desi exista o cercetare limitata cu privire la tipul de faina de ovaz care ajuta la combaterea cancerului, este mai bine sa ramai la varietatea cu care te simti confortabil.
Un set de 12 studii care au implicat peste 800.000 de oameni au dezvaluit ca luarea unui bol mare de terci de ovaz pe zi, poate reduce riscul de deces cu cancerul cu pana la 20%. Consumul de fibre poate reduce de asemenea, riscul de cancer de intestin.
Aici, vorbim inca o data despre avenantramide, compusi speciali prezenti in ovaz. Au proprietati antiinflamatorii si fac parte din mecanismul de aparare al plantei de ovaz. S-a constatat ca acesti compusi inhiba cresterea celulelor canceroase fara a dauna celor sanatoase.
- Promoveaza sanatatea oaselor
Ovazul ofera o serie de minerale esentiale pentru sanatatea oaselor. Ovazul taiat cu otel este preferat pentru soiul laminat, deoarece primul are o expunere mai mica la aer si este mai putin probabil sa devina rancezi. Cu toate acestea, incercati sa evitati fulgii de ovaz instant, deoarece se pot transforma in rancezi foarte repede.
O alta caracteristica importanta a ovazului, este faptul ca este bogat in siliciu. Acest mineral are un rol de jucat in formarea si intretinerea oaselor. Siliciul poate ajuta, de asemenea, in tratamentul osteoporozei postmenopauzei.
Cu toate acestea, potrivit unui raport al Universitatii din Pennsylvania, ovazul ar putea impiedica absorbtia calciului. Prin urmare, consultati medicul inainte de a lua ovaz in acest scop.
- Imbunatatirea calitatii somnului
Aminoacizii si alti nutrienti din ovaz ajuta la producerea melatoninei, substanta chimica care induce somnul. Iar atunci cand sunt amestecate cu lapte sau miere, aceste cereale o gustare minunata la culcare.
Ovaz din cereale integre promoveaza si productia de insulina, ceea ce ajuta caile neuronale sa primeasca triptofan. Triptofanul este un aminoacid care actioneaza ca un sedativ pentru creier. Ovazul este de asemenea bogat in vitamina B6, care ajuta la reducerea stresului (o cauza majora a insomniilor). Combinand ovazul cu laptele si bananele pot ajuta in continuare corpul sa se relaxeze.
De asemenea carbohidratii din ovaz elibereaza serotonina, hormonul „se simte bine” care reduce stresul si te face sa te simti calm.