De putin timp, pe piata romaneasca au inceput sa apara tot felul de fructe si de sucuri, unele de care nu am auzit niciodata. Din aceasta categorie fac parte si fructele de aronia, pe care cei mai multi le confunda cu afinele sau cu coacazele negre. In realitate, nu vorbim nici despre una nici despre alta. Pur si simplu, pentru ca fructul de aronia este total diferit.
Vorbim despre un arbust naturalizat, inrudit oarecum cu plantele autohtone intalnite mai sus, dar care necesita alte conditii de crestere.
In plus, fructele de aronia intrec orice fruct autohton la capitolul vitamine si antioxidanti, fiind considerate de catre medici un adevarat miracol pentru sanatate. Dar, sa vedem in continuare istoria acestui tip de fructe in tara noastra si modul in care avem aronia beneficii.
In primul rand, trebuie spus ca aronia este un arbust originar de pe continentul nord-american si in special din partea sa nordica, a Canadei. Este o planta careia ii prieste exrem de bine regimul temperat continental, care se regaseste si in tara noastra. Pe de alta parte, este o planta ale carei fructe sunt mari iubitoare de soare, mai ales in perioada coacerii.
Nu e de mirare ca acest arbust a fost naturalizat rapid in vestul tarii, in zona Sibiu – Timisoara, unde intreprinzatorii au infiintat primele culturi din acest fruct miraculos. Cu cateva mici recomandari si imbunanatiri ale solului, aronia putem spune ca nu este un fruct atat de pretentios, daca ii respectam cateva conditii esentiale. Vezi aici pret aronia.
O prima conditie ar fi ca terenul pe care creste sa fie unul reavan, dar nu extrem de umed. De asemenea, suprafata de plantare trebuie sa fie cat de cat plata si fara buruieni, pentru ca planta sa se poata dezvolta in voie. Prin urmare, pamantul nu trebuie sa fie unul terasat si uscat, dar nici extrem de umed.
Odata indeplinite aceste conditii minime pentru plantare, aronia iti poate oferi fructele in sezonul de vara-toamna, undeva spre sfarsitul lunii august, cand se considera ca este perioada optima pentru cules. Si, fiindca am amintit de fructe, trebuie spus ca acestea se pot consuma proaspete sau procesate, sub forma de sucuri, compoturi si gemuri.
Gustul usor astringent le face extrem de cautate, iar complexul de vitamine continut le face printre cele mai cautate fructe de pe piata, la ora actuala. Iar un prim exemplu este continutul de vitamina C mai mare decat al coacazelor negre, considerate pana acum performere la acest capitol.