Pasii trecerii de la P.F.A. sau I.I. la S.R.L.

0 Shares
0
0
0

Un intreprinzator care a ales sa inceapa o afacere sub o forma simpla, care parea a fi la momentul respectiv cea mai rentabila – P.F.A. sau I.I. –, poate ajunge in situatia de a avea nevoie sa infiinteze S.R.L. pentru aceeasi afacere – situatie uneori fericita, dat fiind ca merge bine afacerea, iar astfel de forme juridice nu mai sunt suficiente pentru a functiona sau nefericita, din cauza taxelor devenite nerentabile ori a altor probleme.

Chiar daca se modifica doar forma juridica, implicit si denumirea firmei, procesul acestei treceri este destul de complicat.

Formalitati necesare

Trecerea de la P.F.A sau I.I. la S.R.L. implica infiintarea unei societati cu raspundere limitata si, apoi, lichidarea formei juridice anterioare. Infiintarea unui S.R.L. se poate face in prezent in scurt timp (cel putin trei zile) daca actele sunt pregatite corect, iar costul minim poate fi de 350 lei pentru S.R.L. cu asociat unic.

Din pacate insa, ulterior, dosarul de autorizare pentru functionarea firmei este stufos si costisitor, iar daca activitatea este comerciala, implicand vanzari directe catre clienti, va fi necesara si investitia intr-o casa de marcat sau macar refiscalizarea unei case de marcat folosita anterior, cu conditia ca aceasta sa indeplineasca conditiile impuse de O.U.G. nr.28/ 1999, actualizata.

Reorganizarea afacerii pentru noua firma

Odata ce formalitatile de infiintare a noii persoane juridice au fost rezolvate, pentru a transfera patrimoniul afacerii anterioare este necesar un inventar, iar produsele si alte valori cuprinse in inventar vor trece la noua firma (produsele se pot factura catre noul S.R.L., insa fara a se scadea pretul sub valoarea de achizitie cu care produsele au intrat in gestiunea P.F.A.-ului sau I.I.-ului).

Inventarierea produselor poate fi urmata de o reducere de preturi, chiar de o lichidare de stoc, pentru a scapa de produsele care au stat prea mult in magazin si care nu este rentabil a fi transferate noii firme. Este, de asemenea, un moment bun pentru a face donatii daca produsele firmei se preteaza la asemenea gesturi.

O munca enorma va fi necesara si pentru etichetarea produselor cu informatiile si identitatea noii firme, iar in paralel produsele pot fi introduse intr-un program de gestiune, pentru a se putea urmari cat mai usor situatia la moment a stocurilor si a vanzarilor.

O noua forma juridica a afacerii poate fi un moment bun pentru o innoire a aspectului spatiului, dar si a elementelor grafice necesare pentru prezentarea firmei.

De la design-ul etichetelor si al pungilor, la afisele destinate interiorului si elementele de reclama exterioare, pana la fluturasi cu oferte sau plicuri personalizate, prin care sa se trimita instiintari sau oferte partenerilor cu noile informatii privind afacerea, acestea trebuie refacute si pot primi un aspect nou, insa ar fi bine sa se pastreze si elemente de design anterioare, care sa ajute la identificarea brandului de catre vechii clienti.

In tot acest proces care afecteaza un timp functionarea unei firme, prezenta online insa a produselor este aceeasi, fiind necesare doar cateva modificari privind informatiile noii firme.

Asadar, chiar daca magazinul este inchis pana la transferul necesar intre persoanele juridice, comenzile pot veni pe internet, facturarea si incasarea valorii comenzilor neimplicand necesitatea unei case de marcat, ci doar deschiderea unui nou cont bancar pentru noua firma.

0 Shares
You May Also Like