Legenda bumbacului, un material atat de des folosit in realizarea rochiilor

Legenda bumbacului, un material atat de des folosit in realizarea rochiilor

0 Shares
0
0
0

Potrivit legendei chinezesti, imparateasa Hsi Ling Shi, sotia imparatului Huang Ti (numit si Imparatul Galben), a fost prima persoana care a descoperit accidental matasea ca fibre tesute.

Intr-o zi, cand imparateasa savura ceai sub dud, un cocon a cazut in ceasca si a inceput sa se descurce. Imparateasa a devenit atat de indragostita de firele stralucitoare, si-a descoperit sursa, viermele de matase Bombyx mort gasit intre firele alb. Imparateasa a dezvoltat in curand sericultura, cultivarea viermilor de matase si a inventat bobina si razboiul. Astfel a inceput istoria matasii si au aparut primele rochii din matase.

Indiferent daca legenda este exacta sau nu, este cert ca cele mai vechi referinte supravietuitoare la istoria si productia de matase o plaseaza in China; si ca timp de aproape trei milenii, chinezii au avut un monopol mondial asupra productiei de matase.

Drumul Matasii

Desi, initial, rezervata regelui chinezesc, matasea sa raspandit treptat prin cultura chineza, atat din punct de vedere geografic, cat si din punct de vedere social. De acolo, hainele de matase au inceput sa ajunga in regiuni din Asia. Matasea a devenit rapid o tesatura de lux populara in multe zone accesibile comerciantilor chinezi, datorita texturii si luciului.

Cererea pentru aceasta tesatura exotica a creat in cele din urma ruta comerciala profitabila, acum cunoscuta sub numele de Drumul Matasii, ducand matasea spre vest si aducand aur, argint si lana in est. A fost numit Drumul de matase dupa cea mai valoroasa marfa – matasea era considerata si mai pretioasa decat aurul!

In mod clar, o intelegere de baza a istoriei pentru matase nu ar fi completa fara a intelege rolul crucial jucat de Drumul de matase in comertul sau global si introducerea in lumea din afara Chinei.

Drumul de matase avea o lungime de 4.000 de mile, care se intinde de la China de Est pana la Marea Mediterana. Un traseu de caravana, Drumul de matase a urmat Marele Zid Chinez spre nord-vest, ocolind desertul Takla Makan, urcand in zona muntilor Pamir, trecand prin Afganistanul modern si mergand spre Levant, cu o piata importanta de tranzactionare in Damasc .

De acolo, marfurile au fost expediate in Marea Mediterana. Putini oameni au calatorit pe intreaga ruta; bunurile au fost manipulate in cea mai mare parte de o serie de intermediari.

Un secret bine pastrat

Chinezii si-au dat seama de valoarea materialului frumos pe care-l produceau si-si pastraau secretul in siguranta de restul lumii iar asta s-a intamplat timp de peste 30 de secole. Calatorii au fost perchezitionati cu atentie la punctele de trecere a frontierei si oricine a fost prins incercand sa transporte oua, coconi sau viermi de matase in afara tarii au fost executati in regim de urgenta. Astfel, sub sanctiunea mortii, misterul sericulturii a ramas un secret bine pastrat timp de aproape trei mii de ani.

Sericultura se raspandeste in Asia si Europa

Cu viermii de matase originari din China, chinezii au avut un monopol asupra productiei de matase din lume pana la aproximativ 3000 de ani de la descoperire, cand Coreea a avut aparitia industriei sale de matase multumita unei mii de imigranti chinezi care s-au stabilit acolo.

Cu aproximativ 300 de ani in urma, sericultura s-a raspandit in India, Japonia si Persia – facand astfel matasea o parte din istoria acestor culturi.

0 Shares
You May Also Like