Cum functioneaza o turbosuflanta

0 Shares
0
0
0

Este evident ca intotdeauna se poate face ceva mai bun, mai ieftin, mai eficient si mai prietenos cu mediul.

Totodata, este intotdeauna posibil sa fie construit ceva care va merge mai repede si va utiliza si mai putin combustibil. O modaliatate de a imbunatati un motor este aceea de a folosi turbosuflanta – o pereche de ventilatoare in forma de melc.

Ce este o turbosuflanta

Fumul evacuat de masini provoaca poluarea aerului si, totodata, duce la risipirea energiei. Ceea ce se evacueaza este un amestec de gaze fierbinti care ies cu viteza si toata energia pe care o contin (caldura si energia cinetica) se pierd inutil in atrmosfera.

Ar fi un real castig daca motorul ar putea exploata puterea deseurilor pentru a face masina sa mearga mai repede. Exact acest lucru il face turbosuflanta Romania.

Motoarele auto produc energie prin arderea combustibilului in cilindri. Aerul intra in fiecare cilindru, se combina cu combustibilul si arde pentru a face o explozie mica care scoate un piston, miscand arbori si angrenaje care invart rotile masinii.

Cand pistonul impinge inapoi, pompeaza aerul uzat si amestecul de combustibil din cilindrul de evacuare. Puterea pe care o are o masina este direct legata de viteza cu care arde combustiblilul.

Cu cat sunt mai multi cilindri si cu cat acestia sunt mai mari, cu atat mai mult combustibil poate arde masina in fiecare secunda si cu atat mai repede poate merge.

Modalitati de crestere a puterii motorului

O modalitate de crestere a puterii motorului unei masini este adaugarea mai multor cilindri. De aceea, masinile sport super-rapide, au de obicei intre opt si 12 cilindri in loc de patru sau sase cat are o masina conventionala de familie.

O alta optiune este utilizarea turbosuflantei care sa forteze intrarea a mai mult aer in fiecare secunda, astfel incat sa se poata arda combustibilul intr-un ritm mai rapid. O turbosuflanta este un kit simplu, suplimentar, relativ ieftin, care poate obtine mai multa putere din acelasi motor.

Cum functioneaza turbosuflanta

Daca stii cum functioneaza un motor cu jet, esti la jumatatea drumului pentru a intelege turbosuflnata unei masini. Un motor cu jet aspira aer rece in fata, il aduce intr-o camera unde arde cu combustibilul, apoi evacueaza prin spate aerul cald.

Pe masura ce aerul fierbinte este evacuat, acesta trece pe langa o turbina (un fel de moara de vant din metal foarte compacta) care conduce compresorul (pompa de aer) din fata motorului.

Acesta este modul in care circula aerul prin motor pentru a genera arderea corespunzatoare a combustibilului. Turbosuflanta de pe o masina aplica un principiu similar motorului cu piston – foloseste gazul de evacuare pentru a pune in miscare o turbina.

Aceasta invarte un compersor de aer care impinge aer suplimentar si oxigen in butelii, permitand arderea unei cantitati mai mari de combustibil in fiecare secunda.

De aceea o masina cu turbosuflanta are o putere mai mare. Ea este formata din doua mici ventilatoare de aer (numite si rotite sau pompe de gaz) care stau pe acelasi ax metalic si se rotesc impreuna.

0 Shares
You May Also Like