Cine sunt monstrii literaturii fanteziste si de groaza?

Cine sunt monstrii literaturii fanteziste si de groaza?

0 Shares
0
0
0

Te fascineaza, te inspaimanta, te fac sa sari: acesti monstri pe care ii cunosti atat de bine. De la Dracula la Frankenstein la Cujo, sa trecem in revista aceste creaturi direct din literatura fantasy.

In plus, unele personaje au ajuns in zilele noastre in jocurile video, cum este Geralt Vrajitorul – venerat si urat – care tine piept impotriva monstrilor care afecteaza omenirea in seria bestseller The Witcher – The Last Wish care a inspirat jocurile video Witcher si un spectacol major Netflix.

Dracula

Dracula este personajul creat de Bram Stoker in 1897 in romanul sau omonim cu acelasi nume. Aproape metonimic, Dracula este reprezentarea vampirului nemuritor care se hraneste cu sangele oamenilor vii, transformandu-i in vampiri.

Cartea lui Bram Stoker este construita pe un cont epistolar, intre schimburi de scrisori, extrase din jurnale private si articole de presa.

Frankenstein

Frankenstein s-a nascut datorita lui Mary Shelley, o autoare engleza a secolului al XIX-lea. In romanul ei Frankenstein sau Prometeul modern, ea descrie cum Victor Frankenstein, un carturar elvetian, creeaza o fiinta vie folosind bucati de carne moarta. El isi va abandona creatia, a carei infatisare nu era de pricit, dar aceasta, inzestrata cu inteligenta, se va razbuna.

Cthulhu

Cthulhu  este o creatura cosmica care vine la noi din imaginatia debordanta a autorului american Howard Phillips Lovecraft. Ea a fost nascuta pentru prima data in nuvela Call of Cthulhu, in 1928. Acest monstru extraterestru se odihneste sub orasul R’Iyeh in Oceanul Pacific si este venerat de toti.

In ceea ce priveste „Mitul lui Cthulhu” in sine, este o lume alternativa care reflecta lumea reala, in care creaturi extraterestre puternice incearca sa recastige controlul Pamantului.

Acest mit a fost preluat de multe ori in fictiune, in special de Robert Bloch sau Edgar Hoffman Price, autori de romane fantastice.

It

It, in engleza, este o entitate malefica inventata de geniul fantasticului Stephen King . „It” are aspectul unui clovn, dar poate lua si forma celor mai profunde frici ale indivizilor.

In It, Stephen King spune povestea a sapte adulti traumatizati atunci cand au fost copii de catre acest clovn rau.

O poveste care a marcat in mare masura cititorii, atat de mult incat It devine romanul cel mai bine vandut in Statele Unite in anul lansarii sale, in 1986!

Carmilla

Dupa Dracula, Carmilla, vampir styriana in varsta de peste un secol ingrozeste cititorul din 1871. Sa nascut datorita lui Sheridan Le Fanu, autor irlandez, acesta fiind un scurt roman fantastico-gotic.

In Austria, Laura, o tanara naiva, o intampina pe Carmilla in castelul ei, care incepe sa o seduca. In ciuda avertismentelor si incercarilor de a-si proteja tatal si preceptorii, Laura cade sub vraja acestei femei misterioase, care va ajunge sa o omoare incetul cu incetul.

Cujo

Inapoi de partea lui Stephen King, a carei contributie considerabila la literatura de groaza este bine stabilita! Cujo este un roman publicat in 1981 si pare ciudat de actualitate in aceste vremuri de criza a sanatatii: urmarim povestea lui Cujo, un Saint Bernard de 100 kg, infectat cu rabie, care se transforma intr-o adevarata masina de ucis.

0 Shares