Ce este arcul spiral?

Ce este arcul spiral?

0 Shares
0
0
0

Un arc spiral este acea componenta a masinii care face legatura intre caroseria masinii si roata, iar sarcina acestor arcuri este aceea de a scadea cat mai mult posibil socurile in timpul conducerii masinii. Totodata, arcurile spirale sunt cele care sunt cele care se asigura de faptul ca rotile se afla in legatura cu solul.

Arcurile de suspensie ale unei masini sunt cele care ofera confortul necesar in interior insa ele nu sunt utile doar in acest sens. Performanta unei masini este influentata in mod direct de arcurile de suspensie, pentru ca incepand de la acceleratie brusca, continuand cu franare de urgenta si viraje stranse, toate operatiunile amintite depind de aceste elemente ale suspensiei.

In ceea ce priveste constructia arcurilor, trebuie precizat ca exista doua tipuri de arcuri de suspensie, si anume arcuri liniare de suspensie si arcuri progresive de suspensie. In ceea ce priveste arcurile liniare, forta de apasare este necesar sa creasca odata cu strangerea lor. In ceea ce priveste arcurile progresive, forta creste treptat, astfel ca prima portiune este moale, in timp ce de la jumatate arcurile devin din ce in ce mai tare de apasat.

De mentionat este faptul ca aceste doua tipuri de arcuri de suspensie sunt construite din materiale diferite, iar inginerii au reusit sa dezvolte arcurile inteligente pentru autoturisme, care sunt confortabile atunci cand masina merge lin, si sunt rigide atunci cand masina este incarcata sau este fortata in acceleratii si decelerari bruste.

Dat fiind faptul ca acestea sunt de mai multe feluri, continuare vom vedea care sunt cele mai cunoscute tipuri de arcuri pentru autoturisme.

Exista asadar arcuri de suspensie cilindrice, care sunt considerate arcuri de suspensie clasice, si care sunt cele mai des utilizate. Acestea sunt liniare si sunt construite din acelasi material pe toata suprafata lor.

Exista arcuri in forma de banana care controleaza distributia fortei pentru intreaga suspensie a rotii, reducand frecarea dintre tija pistonului amortizor si garnitura acestuia. Acest lucru ajuta la imbunatatirea caracteristicilor de raspuns al amortizorului.

Arcurile cu fir inconstant sunt intalnite in cazul mai multor autoturisme. Acestea sunt cele mai avansate si cele mai recomandate dat fiind faptul ca atunci cand masina circula pe un drum prost, partea rigida a arcului actioneaza, in timp ce atunci cand masina circula pe un drum perfect, actioneaza partea moale a arcului.

Exista arcuri de suspensie mini block care sunt arcuri scurte si care au capacitati progresive. Ele au aparut prin anii 1970, si s-au construit pentru ca atunci cand sunt apasate in totalitate, inelele arcurilor sa nu se atinga intre ele, astfel ca din cauza formei, raza inelelor este mai mare in mijloc si scade treptat pana la exteriorul arcului.

Nu in ultimul rand, exista arcuri de suspensie inconstante, care se aseamana cu arcurile mini block, doar ca sunt mai lungi, iar diametrul inelelor este mai mare in mijloc si scade treptat spre capete.

Arcurile de suspensie sunt foarte importante pentru un autpturism, asa ca soferii ar trebui sa se asigure ca acestea se afla intr-o stare perfecta inainte de a porni cu masina la drum.

0 Shares
You May Also Like