Poinsetiia, Floarea Craciunului, sau Craciunita, asa cum o stim cei mai multi dintre noi, este simbolul cadoului daruit din suflet de Craciun, datoria in principal aspectului si culorilor pe care le castiga in preajma sarbatorilor de iarna. Pe langa faptul ca este cel mai popular cadou, reprezinta cu succes, unul dintre cele mai apreciate si raspandite ornamente de Craciun .
Istoricul acestei flori, spune ca aceasta reprezenta planta de leac a popoarelor aztece, din care acestia concepeau ceaiuri si paste cu ajutorul carora puteau combata febra. Numele de Poinsetiia vine de la faptul ca aceasta devine o minune a zonei Mexicane, in anul 1828, atunci cand Joel R. Poinsett, pe atunci ambasadorul SUA, o aduce acolo.
Inca din istorie, Craciunita era un simbol al credintei, al puritatii, al increderii, astfel incat pana si in zilele noastre, in Statele Unite, aceasta planta are o zi dedicata ei, pe 12 decembrie. Potrivit unei alte legende, candva au existat intr-o familie de oameni foarte saraci, 2 copilasi care isi doreau din suflet sa poata duce la biserica, de Craciun, un dar pentru Iisus, insa fortati de saracie, singura ideea a fost de a culege crengute si frunze verzi de pe drum.
Acestia au dus acest dar in biserica, iar in ciuda faptului ca oamenii au ras de acestia, Dumnezeu le-a rasplatit credinta, transformand buchetul umil in niste flori ca niste stelute rosii scantaietoare. Pornind de la aceasta povestire legendara, planta reprezinta un simbol al simplitatii, de aceea este oferita cadou de Craciun, semnificand darul simplu oferit insa din inima.
Revenind in zilele noastre, numele stiintific al acesteia este Euphorbia pulcherrima, insa este cunoscuta sub numele de Poinsettia sau Craciunita, in special datorita faptului ca frunzele sale sufera modificari de culoarea, chir in preajma Craciunului, devenind o adevarata podoaba cu rosu si verde, fiind ideala de de pus pe masa festiva sau la geamuri.
Cei mai multi oameni considera ca partile rosii ale plantei sunt florile, insa, acestea sunt de fapt frunze, florile fiind micute, galbene si uneori, insesizabile.
Craciunita este de fapt asemeni unui arbust cu frunze mari si late, care, datorita formelor, adesea sunt comparate cu stelele, alt simbol al Craciunului.
Daca ati primit o astfel de floare, este bine de stiut ingrijirea Craciunitei, nu este neaparat dificila, insa, prezinta cateva aspecte delicate de care trebuie tinut cont.
Aceasta planta este sensibila la mutari, ideal fiind ca inca de la primire sa ii gasiti locul perfect. In general, trebuie tinuta in temperaturi de peste 15 grade pe durata iernii, vara poate fi scoasa la locuri ferite de soare, umbroase, nefiind un fan al luminii in exces.
In ceea ce priveste udatul, este de ajuns sa ii mentii pamantul umed, fara sa o udati in farfurie, fiindu-I fatala acumularea de apa la baza, in rest, la acest capitol, planta nu este deloc pretentioasa.
Ca oricare alta planta, si Craciunita trebuie tratata cu iubire, oferindu-I dragoste si ingrasaminte de calitate, pentru a o pastra in forma. Ingrasamintele sunt recomandate mereu, cu exceptia primaverii cand pentru aproximativ 2 luni planta intra intr-un fel de repaus, in care nu este recomandata administrearea ingrasamintelor sau udatul des.
In aceste luni, se recomanda si tunsul plantei pentru a ii stimula cresterea, astfel incat, la urmatorul Craciun sa fie iarasi rosie si frumoasa, facand orice invitat sa se intrebe oare care este legenda acestei minunate fapturi.