Sfaturi practice pentru a-ti îmbunătăți abilitățile de înțelegere a lecturii

Sfaturi practice pentru a-ti îmbunătăți abilitățile de înțelegere a lecturii

0 Shares
0
0
0

Cand vorbim de capacitatea de a intelege un text citit, nu trebuie sa ne gandim doar la elevi sau la studenti! De aceste aspecte, ne putem folosi si bucura și noi, în viața noastra personală și profesională. La fel ca si alte abilități – fie că este vorba de rezolvarea unei probleme de matematică sau de fotografie – skill-urile de înțelegere ale lecturii sunt îmbunătățite cu un plan și cu multa… practică.

Iata câteva modalități eficiente de a-ti exersa citirea, menite sa te ajute să devi un cititor mai puternic și mai eficient.

Inainte de a te apuca sa citesti, iata ce poti face:

  1. Defineste-ti obiectivul

Citesti pentru ca vrei sa aprofundezi o tema, ori pentru ca ti s-a recomandat o carte. Ce vei face insa cu toata informatia pe care o vei acumula? Te vei pregati pentru o prezentare sau pentru o tema? Ori pentru un examen? Sau vrei sa incorporezi lectura intr-un studiu mai vast? Tine minte acest scop pe masura ce citesti.

2. Integreaza ce afli in cunostintele tale

Inainte de a citi, rezuma ce stii deja pe respectiva tema. Tine cont de propria ta experienta si de alte lucruri ce se incadreaza in domeniul studiat.

3. Previzualizeaza textul

Nu sari direct in “actiune” – arunca o privire peste titluri, subtitluri, diagrame, tabele, imagini, harti, rezumate, cuprins si intrebari. Nu uita nici de introducere si concluzii pentru a strange cat mai multe idei.

4. Fa-ti un plan de citire

Nu vei putea citi intreaga cartea deodata. Fii realist – vei citi 10-20 pagini pe zi? Ziua sau seara? Daca iti propui sa faci si pauze in lectura, ai de castigat – pauzele te ajuta sa te concentrezi, sa te motivezi, sa intelegi si sa retii informatia.

In timp ce citesti, tine cont de aceste trucuri:

  • Fii atent la ce citesti si urmareste la ce este atenta mintea ta. Nu ceda atunci cand gandurile incep sa rataceasca. Ai nevoie de o pauza? Ia-o. Iti trebuie ceva sa te faca sa fii mai implicat in lectura. Gaseste solutia. Sunt zgomote in jur? Trebuie sa te muti in alt loc? Nu neglija aceste lucruri.
  • Ia notite – foloseste un creion si noteaza ideile prinicipale sau citate; scrie si cuvinte noi sau aspecte cheie. Tine la indemana si mai multe carioci.
  • Rezuma, dupa fiecare sectiune de text. Astfel ai cateva linii sau idei proprii, in cuvintele tale.
  • Adreseaza intrebari dificile. Tie… personal sau intr-un caiet.

Iar acum, vine proba practica! Pentru a pune aceste exercitii la “munca”, cumpara-ti niste carti noi – le poti gasi in libraria crestina Goldbooks – si imbunatateste-ti practic abilitatile de lectura!

0 Shares