De ce este bambusul o planta pe care ti-o doresti in gradina ta?

De ce este bambusul o planta pe care ti-o doresti in gradina ta?

0 Shares
0
0
0

Bambusul are in general frunzisuri decorative abundente si o diversitate imensa, deci exista ceva pentru toate gusturile si climatele. Foarte adaptabil, este usor de intretinut si se inmulteste singur.

Bambusul, din familia Poaceae, creste natural in Asia (China, Coreea, Japonia), dar si in anumite tari din Africa, America Centrala si de Sud, precum si Oceania. In Europa, toate soiurile prezente au fost importate si s-au adaptat perfect.

Unde poti pune bambus?

Il poti folosi ca ornament in toate tipurile de gradini sau jardiniere, precum si izolat ca in garduri vii, in aer liber, dar si in interior. In plus, pe langa interesul lor ornamental, gardurile vii din bambus sunt, ca toate celelalte garduri vii, utile din punct de vedere ecologic:

  • Acestea protejeaza solul si servesc drept paravane si sunt un refugiu pentru tot felul de animale, incepand cu pasarile.
  • Frunzele care au cazut la pamant formeaza un mulci natural. Hranesc insecte si produc humus prin degradare.
  • Unele specii sunt, de asemenea, comestibile atunci cand lastarii culesi foarte tineri sunt dezgolite de teaca lor de protectie. Cu toate acestea, aceasta utilizare nu este foarte raspandita in Europa.
  • De asemenea, este foarte util in gradina sa construiesti bariere, arbori.

Tipuri si soiuri de bambus

Desi este rigid si poate creste pana la peste 30 m in habitatul sau natural, bambusul face parte din aceeasi familie ca graul, orezul sau ierburile de gazon. Exista, de asemenea, un numar mic de bambusi care au o forma erbacee.

Aproximativ 80 de genuri si aproximativ 1.500 de specii enumerate variaza de la nivelul marii pana la 3.000 m deasupra nivelului marii. Confruntat cu aceasta diversitate, este obisnuit sa le clasifici dupa marime, de la bambus pitic la bambus gigant. Trebuie remarcat faptul ca bambusurile lemnoase (bambusurile care dezvolta bastoane) sunt persistente.

Unde sa plantezi bambus?

Planteaza-l de preferinta intr-un sol destul de bogat si umed, dar drenat. Solurile neutre sau usor acide sunt potrivite pentru acesta, dar se va adapta si solului calcaros.

Adult, ii place soarele, dar este necesar sa protejam plantele tinere de acesta.

Alegeti o locatie ferita de frig si vanturi pentru ca nu ii place.

Cand sa-l plantezi in pamant?

Poti planta bambus intr-un container pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, plantarea la sfarsitul verii sau inceputul toamnei va promova rapiditatea dezvoltarii sale subterane.

Primavara, bambusul este mai fragil de manevrat datorita prezentei lastarilor tineri, iar aspectul sau estetic nu este cel mai bun, deoarece isi reinnoieste frunzele.

Cum se planteaza bambusul?

Plantarea unui bambus decorativ de gradina cumparat intr-un recipient in pamant este foarte simpla:

  • Introdu pamantul cu radacina din recipient in apa inainte de a-l planta.
  • Sapa o gaura suficienta proportionala cu dimensiunea pamantului in care sta radacina.
  • Nu uitati sa aduci un sol special, ingrasamant, gunoi de grajd inainte de a planta bambusul si de a umple gaura.
  • Impacheteaza cu grija solul in jurul radacinii.
  • Fa-i un lighean de pamant in jurul gaurii si umple-l cu apa.
  • Adauga putin mai mult sol daca aceasta ultima udare a scazut nivelul solului prea mult prin compactarea solului.
0 Shares
You May Also Like