Ce este ecografia mamara?

Ce este ecografia mamara?

0 Shares
0
0
0

Ecografia mamara, cunoscuta si sub denumirea de sonografie sau ultrasonografie, este frecvent utilizata pentru a evalua anomaliile sanilor care se gasesc in urma unui screening sau diagnostic mamografic sau in timpul unui examen clinic de san efectuat de medic.

O ecografie mamara Cluj 2020 permite o libertate semnificativa in obtinerea de imagini ale sanului din aproape orice orientare. Ecografia este excelenta in chisturile imagistice: buzunare rotunde, pline de lichide, in interiorul sanului.

In plus, adesea, ultrasunetele pot determina rapid daca o zona suspecta este de fapt un chist (intotdeauna necanceros) sau o densitate crescuta de tesut solid (masa densa), care poate necesita o biopsie pentru a determina daca este malign (canceros).

Daca rezultatele ecografiei si mamografiei unui pacient sunt ambele negative (nu se observa nicio dovada de cancer), dar medicul este inca preocupat de ingrosarea sau masa existenta, atunci poate continua cu o biopsie.

Desi ecografia mamara are o rezolutie excelenta de contrast, ii lipsesc detaliile (rezolutia spatiala) a mamografiei conventionale si, prin urmare, ecografia nu este aprobata ca instrument de screening pentru cancerul de san.

Mai degraba, ecografia este folosita pentru a investiga o anomalie detectata de mamografie sau in timpul unui examen efectuat de un medic. In prezent, numai mamografia este aprobata de pentru a cauta cancer la san la femei asimptomatice (femei fara semne sau simptome ale cancerului de san).

Ce pot arata ultrasunetele?

Medicii folosesc ecografia pentru a evalua anomaliile mamare care au fost depistate cu screening sau diagnostic mamografic sau in timpul unui examen clinic de san. Ecografia poate ajuta la detectarea unor mase de san si este cea mai buna modalitate de a determina daca un chist este prezent fara a plasa un ac in zona de interes pentru a aspira fluidul.

Ecografia este utila si pentru a ajuta medicii sa ghideze o biopsie (esantionarea tesuturilor) pentru a determina daca o anomalie a sanului este canceroasa. Medicii folosesc ultrasunete in timpul biopsiilor de aspiratie pentru a determina unde sa aseze acul.

Ecografia poate fi de asemenea folosita pentru a demonstra daca o zona suspecta este un nodul. Ganglionii limfatici au centre grase, care apar adesea pe imagini cu ultrasunete.

Ecografie vs mamografie

Ecografia are o rezolutie excelenta de contrast. Acest lucru inseamna de exemplu ca, o zona de lichid (chist) si o zona a tesutului mamar normal sunt usor de diferentiat pe o imagine cu ultrasunete. Cu toate acestea, ecografia nu are o rezolutie spatiala buna precum mamografia si, prin urmare, nu poate oferi la fel de multe detalii ca o imagine de mamografie.

Ecografia nu este in masura sa imagineze microcalcificari, depuneri minime de calciu care sunt adesea primul indiciu al cancerului de san. Mamografia, pe de alta parte, este excelenta la calcificari imagistice. Ecografia poate fi capabila sa detecteze macrocalcificari (depuneri mai mari de calciu) in unele cazuri.

Desi cele mai adevarate anomalii ale sanului vor fi gasite prin mamografie sau ecografie, unele anomalii scapa de detectarea ambelor teste imagistice. Daca acesta este cazul, atunci se realizeaza adesea biopsia. Mai putin de 30% din toate biopsiile mamare sunt canceroase. In cazurile in care anomalia nu este evidenta la mamografie sau ecografie, sansele de cancer sunt semnificativ mai mici.

0 Shares
You May Also Like