In sensul cel mai de baza, software-ul ERP este un instrument care centralizeaza baza de date a informatiilor unei companii, automatizeaza sarcinile de rutina si simplifica procesele de afaceri.
Scopul final al utilizarii acestor aplicatii ERP este optimizarea operatiunilor si eliberarea timpului angajatilor, astfel incat acestia sa poata lucra la sarcini mai instinctuale.
Aceste obiective pot duce la cresterea marjelor de venit si a eficientei, imbunatatind in acelasi timp comunicarea intre companie.
Software-ul ERP este unic, deoarece atinge multe sau toate diferitele aspecte ale unei afaceri. Este o solutie end-to-end cu caracteristici, cum ar fi urmatoarele:
- Contabilitate.
- Managementul relatiilor cu clientii (CRM).
- Productie.
- Managementul inventarului.
- Resurse umane.
- Analytics si raportare.
Avantaje aplicatii ERP
Sistemele ERP sunt un atu pentru multe organizatii. Acestea imbunatatesc afacerea prin unificarea si protejarea informatiilor, automatizarea proceselor si producerea de rapoarte usor de inteles.
Cu aceste si multe alte capacitati, avantajele sistemelor ERP intr-o organizatie va fac mai eficiente operatiunile de zi cu zi si planificarea pe termen lung. Mai jos sunt cateva dintre cele mai mari beneficii ale acestor aplicatii ERP:
1. Costuri IT focalizate
Desi software-ul ERP este adesea o investitie mare, va poate unifica costurile IT si va poate imbunatati eficienta. In loc sa cheltuiti resurse pentru mai multe sisteme care necesita personal dedicat, infrastructura, echipe de asistenta si licente, puteti concentra toate aceste costuri intr-un singur sistem ERP.
In plus, daca cheltuiti mai mult pe sisteme disparate decat in cazul unui ERP centralizat, puteti economisi chiar si costurile IT in general. Folosirea unui sistem unic reduce de asemenea, cerintele de instruire in ceea ce priveste utilizatorii finali, dat fiind faptul ca acestia trebuie doar sa invete un singur sistem, decat sa interactioneze cu numeroase aplicatii individuale.
In timp ce o aplicatie ERP poate sa includa o multime de domenii functionale precum managementul resurselor clientilor (CRM), contabilitate, managementul resurselor umane si gestionarea lantului de aprovizionare, proiectarea sistemului trebuie sa fie modulara.
Acest lucru va permite sa utilizati doar piesele care se aliniaza nevoilor dvs. La baza, un ERP este cleiul care leaga alte sisteme si datele lor. Unele aplicatii ERP va permit sa integrati numeroase sisteme terte intr-un intreg unificat.
2. Vizibilitate totala
Acest beneficiu al ERP este unul dintre cele mai mari puncte de vanzare pentru software. Software-ul ERP permite accesul total la fiecare proces important din afacerea dvs., facand datele de la fiecare departament sa fie usor accesibile pentru dumneavoastra si conducerea dvs. superioara.
De exemplu, puteti monitoriza zilnic nivelurile de inventar, inclusiv viitoarele loturi care inca sunt de primit si inventarul care este in prezent in tranzit. Stiind cu exactitate unde va aflati in ceea ce priveste nivelurile de inventar, va puteti controla capitalul de rulare la un nivel mai precis.
In plus, disponibilitatea tuturor informatiilor companiei dvs. intr-o locatie centralizata permite colaborarea sporita si finalizarea mai eficienta a sarcinilor.
Aceasta vizibilitate completa ofera fluxuri de lucru mai coerente si permite urmarirea usoara a proceselor inter-departamentale cu eficienta maxima. Toate acestea fac posibila luarea rapida a deciziilor in incredere, deoarece puteti fi siguri ca vedeti imaginea completa in orice moment.
3. Raportare si planificare imbunatatite
Alaturi de o vizibilitate imbunatatita, o mai buna informatie este un avantaj major al software-ului ERP. Implementarea unei suite ERP in departamente inseamna ca organizatia dvs. are un singur sistem de raportare unificat pentru fiecare proces.
Avand o singura sursa de adevar, un sistem ERP poate genera cu usurinta rapoarte si analize utile in orice moment. Acest software va ofera posibilitatea de a analiza si de a compara functiile din departamente, fara probleme de mai multe foi de calcul si e-mailuri.
Unul dintre cele mai populare rapoarte este cel al finantelor. Rapoartele financiare standard, precum situatiile privind veniturile si fluxurile de numerar sunt in general incorporate, iar rapoartele personalizate pot fi generate rapid fara interventia IT.
Pe langa aceasta, multi furnizori ERP ofera si servicii de informatii de afaceri cu software-ul lor. Aceasta functionalitate BI le ofera posibilitatea intreprinderilor sa obtina un nivel mai profund de perspectiva analitica asupra operatiunilor lor.
Aceste informatii ajuta la planificarea corporativa prin identificarea atat a punctelor forte operationale, cat si a zonelor cu probleme care necesita imbunatatiri. Oferirea acestui tip de vizualizare detaliata in datele unei companii ofera utilizatorilor ERP posibilitatea de a lua decizii mai bine informate bazate pe tendinte si valori.
Acestea sunt asadar 3 beneficii ale aplicatiilor ERP pentru o companie, insa cu siguranta lista avantajelor este mult mai cuprinzatoare, si ne-ar lua ore intregi sa discutam pe marginea acestui subiect.