6 plugin-uri WordPress pentru marketing si SEO
Exista plugin-uri pentru aproape orice, dar atunci cand vine vorba de marketing si SEO, le puteti numara pe cele cu adevarat bune pe degetele de la o mana (sau poate de la doua maini, in cazul in care cautati suficient de adanc).
In cei 12 ani de blogging personal si profesional, numai 6 plugin-uri WordPress au ajuns in topul preferintelor mele in ceea ce priveste experienta de utilizare si calitatea serviciilor, iar in aceasta postare am facut o scurta analiza a fiecaruia dintre ele.
Voi argumenta de ce este indicat sa le folositi pentru blogul dumneavoastra.
1. SumoMe
Plugin URL: https://wordpress.org/plugins/sumome/
Pe pagina de plugin-uri a platformei WordPress, plugin-ul SumoMe mai este cunoscut si sub denumirea de “Free Tools to grow your Email List, Social Sharing and Analytics”.
SumoMe este un plugin uimitor si usor de utilizat la scurt timp dupa instalare. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va creati un cont (numele si adresa de e-mail), dupa care va fi afisata o lista de functii ale plugin-ului, pe care le puteti activa: o bara de conversie, un newsletter, butoane de retele sociale si multe altele.
Cateva dintre caracteristicile pe care le-am gasit deosebit de utile pentru buna functionare a blog-ului meu sunt: “List Builder”, care apare intr-o caseta lightbox, “Welcome Mat” (Un call-to-action sau CTA – un banner, un buton, un tip de grafic sau imagine, un text pe site-ul dumneavoastra, menit sa incurajeze vizitatorul sa dea click si sa ia actiune) si “Highlighter”, o functie care permite cititorilor sa selecteze o parte a textului si sa o posteze pe Twitter, impreuna cu un link catre articolul complet.
Unul dintre cele mai mari avantaje de care va bucurati odata cu instalarea SumoMe este ca acest plugin complet va indeplini cele mai multe dintre nevoile dumneavoastra de marketing si SEO, deci nu mai aveti nevoie de nimic altceva. De asemenea, SumoMe poate fi mai mult decat suficient pentru ceea ce aveti nevoie.
Mai mult, puteti utiliza SumoMe impreuna cu MailChimp sau Aweber, pentru a va bucura de avantajele maxime pe care ambele platforme le ofera.
2. Social Media and Share Icons (Ultimate Social Media)
Plugin URL: https://wordpress.org/plugins/ultimate-social-media-icons/
Ultimate Social Media este un plugin special care, in timpul instalarii, afiseaza anumite intrebari legate de preferintele dumneavoastra.
De exemplu, va intreaba ce pictograme doriti pentru site-ul dumneavoastra si care sunt functiile pe care doriti ca aceste pictograme sa le indeplineasca, sau daca doriti ca langa aceste pictograme sa fie afisat si numarul de share-uri (distribuiri).
Veti selecta apoi pictogramele dorite (RSS si Email sunt marcate ca “Mandatory”, adica sunt obligatorii). Pictogramele vin intr-o gama variata de modele, astfel incat sa le puteti alege pe cele care se potrivesc cel mai bine design-ului blogului dumneavoastra.
De asemenea, acest plug-in le permite vizitatorilor sa se aboneze la blog-ul dumneavoastra prin e-mail.
3. Marketing Optimizer pentru WordPress
Plugin URL: https://wordpress.org/plugins/marketing-optimizer/
Acesta este un program (software) pentru A/B testing (cu ajutorul caruia se poate determina daca daca o schimbare realizata pe o anumita pagina poate avea un impact pozitiv asupra conversiilor; se creaza o pagina de variatie – pagina B – ale carei rezultate sunt comparate cu cele ale versiunii originale – pagina A), dar si un software pentru optimizarea ratei de conversie pentru WordPress.
Acest software urmareste si analizeaza tot continutul dumneavoastra si pagina de destinatie (landing page – pagina pe care un utilizator de internet ajunge atunci cand da click pe un link sau o reclama) oferind, totodata, sabloane profesionale pentru pagina de destinatie.
Ajuta la optimizarea ratei de conversie pentru o mai buna rentabilitate a investitiei, dar si la o activitate fructuoasa pe paginile dumneavoastra care genereaza cel mai mare trafic.
4. SEO Post Content Links
Plugin URL: https://wordpress.org/plugins/content-links/
Acest plug-in creaza automat legaturi (link-uri) catre categoriile dumneavoastra atunci cand detecteaza cuvantul cheie in postarile dumneavoastra.
Puteti adauga, de asemenea, liste de cuvinte cheie si fraze-cheie pentru a crea, in mod automat, legaturi catre fiecare dintre postarile dumneavoastra de la alte postari.
Daca aveti nevoie de ajutor automatizat in construirea de link-uri interne, acest plugin este alegerea perfecta! Dupa cum ne asigura autorul acestui plug-in: “Link-urile (legaturile) create fara ajutorul acestui plug-in vor ramane intacte.”
5. Yoast SEO (fostul WordPress SEO)
Plugin URL: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/
Cand vine vorba de plugin-uri SEO pentru WordPress, Yoast SEO este ideal. Unii dintre cei mai populari bloggeri si experti SEO folosesc acest plugin cu scopul de a-si optimiza site-urile web pentru motoarele de cautare.
Utilizand Yoast SEO veti observa o diferenta in ceea ce priveste postarile de pe blog-ul dumneavoastra, intrucat acest plugin va ajuta sa analizati fiecare aspect al optimizarii interne (On-Page SEO), de la cuvintele cheie sau lizibilitate, la descrieri ale imaginilor adaugate in articolul respectiv (alt tags).
Fiecare analiza vine cu recomandari si cu o lumina galbena sau rosie, pentru a va anunta daca optimizarea postarii este in regula sau daca mai trebuie lucrat.
6. Broken Link Checker
Plugin URL: https://wordpress.org/plugins/broken-link-checker/
De ce este inclus acest plugin in aceasta lista, desi nu este strict un program (software) pentru SEO sau marketing?
Ei bine, in primul rand, pentru ca link-urile de pe site-ul dumneavoastra care nu mai pot fi accesate (broken links) au un impact negativ asupra procesului de optimizare si asupra experientei de utilizare; in al doilea rand, pentru ca o experienta de utilizare nefavorabila are ca rezultat pierderea oportunitatii de a va promova sau vinde continutul si tot ceea ce acesta incearca sa transmita.
Broken Link Checker va monitorizeaza link-urile (legaturile), atat pe cele interne cat si pe cele externe, pentru a vedea daca sunt “rupte” sau nu, adica daca pot fi accesate sau nu, sau daca redirectioneaza catre o adresa URL diferita.
De asemenea, puteti utiliza optiunea de a face pluginul sa adauge un atribut “nofollow” tuturor legaturilor rupte, pentru a salva pozitia site-ului dumneavoastra in clasamentul cautarilor. Acest atribut “nofollow” transmite motorului de cautare Google ca respectiva legatura nu trebuie sa influenteze pozitia site-ului in clasamentul cautarilor. Asadar, atributul “nofollow” nu influenteaza motorul de cautare.