Puterea si beneficiile continutului evergreen pentru SEO

Puterea si beneficiile continutului evergreen pentru SEO

0 Shares
0
0
0

Crearea de continut evergreen reprezinta o strategie excelenta pentru imbunatatirea pozitiei pe care o ocupati in topul rezultatelor cautarii, dar si o modalitate excelenta de imbunatatire a calitatii continutului.

Asa cum am mai spus, atunci cand sunteti in cautare de modalitati prin care comercializarea de continut si SEO (optimizarea motoarelor de cautare) sa conlucreze, continutul nu trebuie creat doar cu scopul de a a imbunatati pozitia in topul rezultatelor cautarii; in acest sens, SEO este cea mai buna alegere.

Daca este creat in mod corespunzator, continutul care functioneaza pentru publicul dumneavoastra poate functiona si pentru motoarele de cautare.

In acest articol, vom explica ce inseamna un continut “evergreen”, vom analiza cateva exemple si statistici de pe Search Engine Watch si vom demonstra cum crearea de continut evergreen poate recompensa efortul suplimentar pe care il depuneti.

Ce este un continut evergreen? Ce il face sa fie asa?

Ei bine, este acel continut “mereu proaspat, mereu verde”, care nu se devalorizeaza niciodata si rezista incercarilor timpului. Aceste articole contin informatii pe care, indiferent de perioada, utilizatorii le cauta mereu pe Google. Continutul evergreen furnizeaza trafic, potentiali clienti, distribuiri pe retelele sociale si poate ocupa pozitii importante in clasamentul rezultatelor cautarii, timp de luni sau chiar ani de zile de la data publicarii.

Pentru ca acest lucru sa se intample, continutul trebuie sa fie relevant pentru utilizatori; prin urmare, trebuie sa fie bine scris, util si sa răspunda nevoilor publicului dumneavoastra.

De exemplu, un articol care anunta sosirea celui mai recent update Google, “Mobilegeddon”, isi poate pierde extrem de repede din cautare.

Insa un articol care furnizeaza niste sfaturi practice despre cum se pot adapta comerciantii la acest update prietenos cu telefoanele mobile va fi relevant si acum, dar si peste 10 luni.

Continutul evergreen necesita mai mult timp si effort; insa, daca este facut cum trebuie, merita totul!

Ingredientele unui articol evergreen

Exista o serie de factori care dau unei postari o valabilitate mai mare.

Calitatea. Un articol ar trebui sa fie interesant si folositor celor ce il citesc.

Se adreseaza unei nevoi. Daca o postare raspunde la o intrebare la care publicul cauta raspunsuri, are mai multe sanse sa se bucure de succes.

Un titlu convingator. Si cand spun convingator, nu ma refer la un titlu urias, gen clickbait, ci la faptul ca scopul titlului ar trebui sa fie acela de a vinde continutul articolului fiind, in acelasi timp, descriptiv. Postarile “evergreen” de pe SEW (Search Engine Watch) de mai jos se potrivesc acestei descrieri. Si listele tind sa functioneze, intrucat acestea anunta potentialii vizitatori ca o postare ar trebui sa fie usor de scanat sau de citit.

Este usor de citit. Acord o importanta deosebita modului in care este prezentat continutul. Daca un vizitator navigheaza pe pagina dumneavoastra si vede pagini intregi de text fara titluri, imagini, idei punctuale etc, continutul respectiv va fi foarte greu de citit.

Trece testul “long click”. Un continut evergreen trebuie sa treaca acest test. Daca vizitatorii acceseaza acest continut (fac click pe el), gasesc informatii utile si isi petrec timpul pe pagina, acest lucru trimite un semnal pozitiv catre Google, intrucat indica faptul ca respectivul continut a satisfacut nevoile vizitatorului si isi merita pozitia in pagina cu rezultate a motorului de cautare. Un bun continut evergreen trebuie sa indeplineasca, in timp, aceasta conditie.

Este scris avand in minte SEO (optimizarea motoarelor de cautare). Ar trebui sa fie scris avand in minte alegerea unui subiect potrivit si pe baza unor cuvinte cheie frecvent cautate de catre publicul dumneavoastra. De asemenea, ar trebui sa fie sustinut si de catre alte pagini de pe site. De exemplu, daca scopul meu este acela de a obtine o pozitie buna in paginile cu rezultate ale motorului de cautare datorita continutul meu evergreen, voi optimiza titlul in mod corespunzator si voi folosi, de asemenea, linking intern (link-uri care merg de la o pagina a unui domeniu pe o alta pagina a aceluiasi domeniu) cu privire la utilizarea “continutului evergreen” si voi folosi un text ancora (text pe care se poate face click) asociat, pentru a trimite un semnal catre Google.

Rezista in timp. Aici este, insa, si o chestiune de noroc. De exemplu, as putea incerca sa scriu un ghid definitiv al tehnicilor de SEO local, dar Google isi poate actualiza algoritmul sau poate introduce unele caracteristici noi, trei luni mai tarziu, articolul meu devenind, peste noapte, invechit. Daca, insa, in general, scopul dumneavoastra este acela de oferi cititorilor cele mai utile sfaturi, atunci un astfel de articol poate reprezenta o cale catre succes.

Continutul evergreen chiar functioneaza. Iata dovada

Avem cateva exemple excelente de continut evergreen din ultimul deceniu de pe Search Engine Watch. Este, de asemenea, interesant, contrastul dintre aceasta abordare si cea a “fratelui” sau, site-ul ClickZ.

Pe Search Engine Watch, continutul se concentreaza pe a oferi sfaturi practice si ponturi, pentru a ajuta publicul sa inteleaga marketingul prin intermediul motoarelor de cautare si subiectele conexe. Acest lucru nu inseamna ca stirile, statisticile si tendintele nu sunt importante, dar vom avea drept prioritate, in general, crearea unui continut folositor pentru utilizatori.

Prin contrast, ClickZ s-a orientat mai mult pe stiri (desi viitoarea prioritate va fi aceeasi ca si a celor de la SEW), iar acest lucru se observa in analiza statistica a continutului.

Putem vedea acest lucru in topul celor mai vizitate continuturi, clasament realizat cu ajutorul rapoartelor Continut din Google Analytics realizate cu aproximatie in decursul ultimului an.

Iata topul celor mai vizitate pagini ale ClickZ:

Iata topul celor mai vizitate pagini ale ClickZ

Asadar, cele mai vizitate pagini sunt, in principal, pagina de pornire (pagina principala) si CPM Calculator, cu doar doua articole care figureaza in top 10.

Dintre acestea, articolul “find the nearest gas station” (“gaseste cea mai apropiata statie de gaz”) nu pare chiar genul de articol pe care l-ar cauta vizitatorii.

Cu toate acestea, articolul de pe Youtube intruneste toate calitatile. Este folositor (desi ar putea avea nevoie de o actualizare) si se afla printre primele cateva pozitii pe Google pentru cautari cu un continut similar.

Putem spune acelasi lucru si despre CPM Calculator. Desi nu este un articol, este o piesa valoroasa pentru vizitatori; prin urmare, se afla printre primele rezultate de pe prima pagina a rezultatelor motorului de cautare.

Iata cele mai vizitate pagini ale SEW pentru aceeasi perioada:

Iata cele mai vizitate pagini ale SEW pentru aceeasi perioada:

Pagina principala domina, cum era de așteptat, dar nu in aceeasi masura ca pe ClickZ.

In afara de pagina care contine categoria SEO, cele mai populare pagini sunt articole evergreen. Lucru valabil si dincolo de primele 10 pagini.

Rezultatul este ca SEW are mai mult trafic recurent de la articole decat ClickZ. Insa mai presus de acest lucru, are o mai mare vizibilitate de cautare intr-o serie de termeni de marketing digital. Acest fapt se poate datora multor factori, insa l-as atribui, mai degraba, tipului de continut produs.

Un exemplu de continut evergreen in actiune

Sa luam un exemplu individual. Aceasta postare despre elementele de baza ale SEO (https://searchenginewatch.com/sew/how-to/2259693/seo-basics-8-essentials-when-optimizing-your-site) a fost publicata initial in aprilie 2013. Subiectul articolului ramane relevant chiar si acum.

Acest lucru se datoreaza faptului ca postarea raspunde unei nevoi – nevoia de informatii utile cu privire la elementele de baza ale SEO – informatii pe care oamenii le cauta chiar si in 2016.

Profilul traficului in timp este ceea ce cautati. S-a observat o crestere a nivelului de cautare pentru o zi sau doua dupa ce a fost (re)publicat pe 31 decembrie 2013, dupa care acest nivel prezinta o oarecare rutina.

In decursul anului 2014, a furnizat pana la 1000 de vizualizari zilnice ale paginii, in mod sistematic, regulat.

Un exemplu de continut evergreen in actiune

Acest tipar continua in 2015. Traficul este putin mai mic, dar este inca substantial.

Acest tipar continua in 2015. Traficul este putin mai mic, dar este inca substantial.

Daca ne uitam la clasamentul rezultatelor cautarii, putem vedea beneficiile crearii acestei postari. Acesta ocupa primul loc in clasamentul rezultatelor pentru “SEO basics” (“elemente de baza despre SEO”) si este acolo de ceva timp.

elemente de baza despre SEO

Asadar, desi este posibil ca aceasa postare sa fi necesitat mai mult timp si mai multa munca de creatie decat un calup rapid de stiri sau o analiza rapida a unui sondaj, a adus, in timp, profit si o serie de beneficii.

In ultimii doi-trei ani, acest articol a adus paginii SEW peste 250.000 de vizitatori, marea majoritate a acestor vizitatori reprezentand un rezultat direct al pozitiei sale in clasamentul rezultatelor cautarii.

clasamentul rezultatelor cautarii

Concluzie

In acest articol, am analizat problema continutului evergreen din perspectiva site-ului Search Engine Watch, pentru a putea arata efectul unui astfel de continut.

Cu toate acestea, aceleasi principii vor functiona pentru multe companii / afaceri. De exemplu, retailerii (comerciantii) pot crea continut evergreen pe anumite teme, cum ar fi “Ghidul dimensiunilor” sau “Sfaturi reparatii”.

Acest continut poate ocupa pozitii importante in clasamentele rezultatelor cautarilor si le poate furniza retailerilor un trafic considerabil; este, practic, o tactica care a fost utilizata in mod eficient de catre Home Depot si eSpares.

Pe scurt, efortul pe care il depuneti planificand si creand un continut de calitate care se adreseaza nevoilor si intereselor publicului dumneavoastra este rasplatit pe deplin!

0 Shares
You May Also Like