Inregistrarea unei micro-companii in Romania

Inregistrarea unei micro-companii in Romania

0 Shares
0
0
0

Incepand cu anul 2014 (luna Ianuarie), legislatia romaneasca privind micro-companiile (microintreprinderile) s-a schimbat din nou. Pentru infiintare srl asistata de profesionisti, intra cu incredere pe Actesrl.ro!

Potrivit ordonantei de guvern cu numarul 102 per 2013 ce amendeaza Codul Fiscal cu efect din 1 Ianuarie 2014, regulile ce defineau crearea si mentinerea unei micro-companii in Romania, au suferit anumite schimbari.

Crearea unei micro-intreprinderi se poate dovedi o idee foarte buna pentru acei investitori ce cauta sa-si inceapa o activitate economica in Romania, la o scara mai mica, pentru o anumita delimitare a predictibilitatii unor posibile investii de amploare mare.

Vechile conditii ce se refereau la numarul de angajati sunt acum indepartate iar in momentul de fata, orice companie romaneasca de tip SRL (societate cu raspundere limitata), poate fi inregistrata ca si micro-intreprindere, prin aceleasi proceduri de infiintare.

Taxele aferente ce trebuie platite sunt in cumul de 3% din venitul realizat pentru urmatoarele entitati:
1.    Cele care au surse de venit altele decat cele realizate prin banking, activitati de asigurari sau pariuri sportive;
2.    Cele care au surse de venit, altele decat activitatile de consultanta sau de management, intr-un cumul de peste 80% din venitul/profitul total. Ca rezultat, o micro-intreprindere din Romania poate avea maxim 20% din totalul profitului, ca si profit originar din activitati de consultanta sau activitati de management.
3.    Venitul/profitul realizat nu trebuie sa depaseasca suma de 100.000 de euro.
4.    Statul, autoritatile publice sau autoritatile locale, nu se pot constitui ca si actionari intr-o companie.

Daca pe perioada unui an fiscal, venitul ce apartine unei micro-intreprinderi depaseste 100.000 de euro sau veniturile obtinute din activitati de consulting si/sau management depaseste 20% din valoarea acestui venit, aceasta entitate va trebui sa plateasca conform legilor fiscale in vigoare, taxa romaneasca pe profit intr-un cumul de 16%.

Calcularea si platirea taxei pe profit este facuta trimestrial, pentru a se evita depasirile accidentale.

O noutate in legea ce priveste micro-intreprinderile este taxa pentru extinderile de baza, orice venit realizat prin subventii este si el taxabil. In vechea legislatie, doar exploatarea era mentionata.

De asemenea, venitul provenit din ratele de schimb si din diferentele aparute in aceste rate, sunt taxabile. Taxa corporativa pentru micro-intreprinderile romanesti este obligatorie (prin conditiile descrise mai sus), platirea taxei de profit va trebui acompaniata de platirea taxei pe venit (de 3%), incepand cu urmatorul an fiscal.

O noua entitate legala romaneasca (nou infiintata) este obligata sa plateasca taxa pe micro-companii, incepand cu noul an fiscal, daca se indeplinesc conditiile descrise mai sus, la infiintarea acestei companii, din momentul inregistrarii acesteia la Registrul Comertului.

Micro-intreprinderile din Romania nu vor mai fi supuse aceluiasi nivel de taxare incepand cu anul fiscal urmator aceluia in care acestea nu au mai indeplinit una sau unele dintre conditiile descrise mai sus.

Companiile ce activeaza in sectoare precum banking, asigurari, piata de capital (cu exceptia companiilor ce activeaza ca intermediari pe aceste piete), pariurile, cazinourile, nu se pot inregistra ca si micro-intreprinderi, prin legea romaneasca. Inregistrarea companiei tale ca si micro-intreprindere poate insemna pur si simplu mai putine taxe de platit, mai ales daca esti un investitor strain.

Acest tip de companie legala in Romania, va plati doar 3% din venitul taxabil, in loc de cei 16% taxa pe profit.

0 Shares
You May Also Like