Ia romaneasca – un element de inspiratie pentru alte popoare

Ia romaneasca – un element de inspiratie pentru alte popoare

0 Shares
0
0
0

Fiecare persoana isi doreste o ie nationala traditionala cusuta manual aceste modele fiind de altfel si cele mai elegante dar si cele care seamana cel mai mult cu modelul original. Spre deosebire de bluzele imprimate care imita iile, o ie cusuta manual ofera acea eleganta specifica portului popular romanesc.

Iti recomandam o ie cu motive geometrice, cusuta manual si unica, pe care sa o poti introduce cu usurinta in orice tinuta. Iile se pot purta atat la tinute casual cat si la tinute mai alegante si acest lucru a fost observat si de strainii care au adoptat rapid ia noastra.

La un moment dat sau altul, toti europenii au purtat haine inspirate de bluza traditionala romaneasca – adica ia.

Ie (pronuntata ee-eh de catre englezi) este o bluza, purtata in mod traditional de toate fetele si femeile din Romania . Cand auziti “traditional”, va puteti gandi la mediul rural, la sate vechi si la pasuni verzi – dar adevarul este ca, ia si-a castigat locul ca sursa de inspiratie pentru designerii de moda din intreaga lume, inclusiv nume grele precum Tom Ford, care a fondat una din colectiile sale 2012 pe motive traditionale romanesti.

Bineinteles, semnele si simbolurile brodate pe fata, spatele si manecile iei nu sunt doar decoratiuni aleatorii, fiecare avand propria sa semnificatie, in functie de regiune, croitoreasa si persoana care o purta. Fiecare ie, impreuna cu celelalte parti ale costumului traditional, isi spune povestea proprie – si cu ghidul potrivit, oricine poate intelege acea poveste.

Un simbol destul de des intalnit este copacul – sau orice alta structura arborescenta . Acesta este un simbol al vietii, intelepciunii si reinnoirii. Uneori, in loc de un copac, croitoresele aleg sa croiasca doar cateva ramuri.

Fiecare parte a materialului, de la tesatura in sine pana la broderiile complicate de pe piept si maneci, este realizata in intregime de mana, iar designul nu s-a schimbat de sute de ani.

Printre acestea, o importanta deosebita se acorda bradului – in special in randul oamenilor care locuiesc la munte. Bradul inseamna tinerete vesnica sau nemurire, un motiv frecvent in mitologia romaneasca (in multe balade eroul ar pleca in cautarea “apei vietii”, cea care il va face tanar, puternic si nemuritor, doar pentru a realiza la sfarsitul calatoriei faptul ca erau lucruri importante decat viata vesnica).

Un cerc sau o floarea-soarelui semnifica soarele, caldura, ziua sau divinitatea; din moment ce romanii erau in mod traditional o societate agricola, traind pe campii, soarele avea o importanta capitala si era adesea asociat cu Dumnezeu si cu abundenta. De asemenea, in functie de regiune, pot fi gasite mai multe motive legate de activitatile zilnice: apa (fie ca un rau sau ca valuri), peste in satele de pescuit de-a lungul raurilor si coastei marii, grau sau tulpini de porumb in satele agricole, sau banuti in  satelor comerciantilor.

Si sa nu uitam de culori, care variaza si in functie de regiune: verde si auriu pentru zona de campie, rosu, gri si maro pentru zona de munte, albastru si argintiu pentru zona de delta.

 

0 Shares
You May Also Like