Filtrul de particule diesel

Filtrul de particule diesel

0 Shares
0
0
0

Filtrul de particule diesel este o componenta esentiala a sistemului de esapament al unei masini diesel, care contribuie la reducerea emisiilor poluante ale masinii respective.

Desi motorina a castigat in ultimii ani o reputatie foarte proasta pentru potentialul sau foarte mare de poluare, nu putem sa nu observam cate masini care functioneaza cu carburanti de la pompa neagra exista in acest moment pe drumuri.

O legislatie mai stricta ca niciodata in ceea ce priveste emisiile poluante i-a fortat pe producatorii auto sa vina cu diferite solutii menite sa reduca din cantitatea de poluanti daunatori care provin din tevile de esapament ale masinilor diesel, iar unul dintre device-urile esentiale care se foloseste in acest sens este filtrul de particule, sau pe scurt DPF.

Aceasta piesa este deja obisnuita la masinile diesel, fie ca sunt construite de catre BMW, Ford sau orice alt producator de masini. DPF este parte a sistemului de esapament al unui motor diesel si este utilizata pentru a colecta funinginea si alte particule generate atunci cand carburantul diesel este ars in mod ineficient de catre motor. Scaderea eficientei unui motor diesel are loc atunci cand masina este veche sau cand are nevoie de o vizita la service, desi masinile diesel care fac drumuri scurte cu viteze reduse in care motorul nu se incinge destul pot scadea si ele eficienta si pot genera o mai mare cantitate de emisii de particule.

Filtrul de particule diesel functioneaza in mod similar cu un convertor catalitic (catalizator), retinand agentii poluanti in interiorul sau si dand voie gazelor de esapament sa iasa. Cel mai comun material folosit pentru un DPF este acelasi pe care il vei gasi si la catalizatoare: cordieritul. Acest material ceramic este eficient in absorbtia funinginei si a altor depozite si este relativ ieftin comparativ cu alte materiale care se gasesc in sistemele de filtrare a produselor de evacuare. Partea inteligenta a unui DPF este ca se curata singur si se poate regenera, astfel incat sa continue sa iti curete gazele de esapament.

Asta inseamna ca partea electronica a unei masini poate detecta momentul in care DPF se umple cu particule si funingine si poate decide sa elimine materialul atunci cand este necesar. Asta se intampla de obicei cand o masina este condusa cu viteza, desi unele filtre pot fi golite cu masina parcata si cu motorul ruland la o turatie mai mare in relanti.

Probleme ale filtrelor de particule

Daca un filtru de particule diesel nu este ingrijit in mod corespunzator, pot aparea probleme. Cea mai mare problema a unui filtru de particule este aceea ca nu functioneaza foarte bine la utilizari light. Asadar, daca ai o masina diesel pe care o folosesti exclusiv in oras si in jurul acestuia, la viteze mici, care nu iti permit sa turezi motorul foarte tare, atunci filtrul se poate infunda, fara ca sistemul de auto-curatare sa se activeze vreodata.

Filtrul de particule diesel

Un semnal al avariei filtrului de particule este aprinderea unei lumini de atentionare pe bord. Daca aceasta se aprinde, atunci va fi necesar sa cauti un remediu la un service cat de curand posibil.

Modalitatea prin care poti curata si regenera un filtru de particule este sa incalzesti masina si sa o turezi de cateva ori. Daca iesi la un drum de 20 de minute, asta ar trebui sa incalzeasca suficient motorul, iar apoi tot ce ai de facut este sa gasesti o portiune de drum rapid sau de autostrada unde iti poti accelera masina. Fa asta si vei vedea in spatele tau un nor de funingine iesind din teava de esapament a masinii tale si ramanand in urma, pe drum. Sigur ca arata neplacut, insa poti fi sigur ca masina ta va simti imediat beneficiile.

Eliminarea filtrului de particule

Unele persoane pot fi tentate sa ocoleasca orice eventuala problema cu un filtru de particule scotandu-l de pe masina, insa nu este deloc o manevra recomandabila. Nu numai ca masina va elimina in mod constant fum si alte nenorociri in aer, insa poate sa pice si testele anuale de emisii, din pricina unui nivel crescut de poluanti care nu mai sunt controlati de sistemul de esapament al masinii.

Din pacate, cu exceptia situatiei in care emisiile masinii sunt afectate, este greu pentru un test de emisii sa detecteze daca filtrul de particule a fost sau nu scos. Proprietarii de masini lipsiti de scrupule pot scoate cu usurinta filtrul de particule, iar unele garaje sau service-uri ofera chiar ajutor in acest sens. Aceste service-uri scot filtrele si acopera zona ramasa libera, astfel incat sa para ca filtrul este montat acolo in mod normal. Si pentru ca testul de emisii nu solicita decat o inspectie vizuala care sa confirme ca exista un kit de emisii montat pe masina, este usor sa treci acest test pretinzand ca masina are un filtru de particule. In schimb, daca esti prins conducand o masina fara filtru de particule poti primi o amenda usturatoare, asa ca recomandabil ar fi sa nu o faci si sa fii atent atunci cand cumperi masini second hand despre care suspectezi ca ar putea sa nu mai aiba filtrul de particule.

Filtrul de particule diesel

Emisiile poluante

Motoarele diesel, la fel ca si alte motoare cu ardere interna, transforma energia chimica continuta de carburant in putere mecanica. Carburantul diesel este un amestec intre hidrocaburi care – intr-un proces ideal de ardere – vor produce numai dioxid de carbon (CO2) si vapori de apa (H2O). Intr-adevar gazele de esapament diesel sunt in principal compuse din CO2, H2O si cantitatea neutilizata de aer de alimentare din motor. Concentratiile volumetrice ale acestor gaze in evacuarile diesel depind de incarcatura motorului. Pe masura ce incarcatura motorului creste, continutul de CO2 Si H2O creste si el, iar cel de O2 scade. Niciuna dintre aceste emisii principale diesel (cu exceptia dioxidului de carbon care are proprietati de gaz cu efect de sera) nu are reactii adverse pentru sanatate sau pentru mediu.

Emisiile diesel includ si factori poluanti care pot avea efecte adverse atat pentru sanatate cat si pentru mediu. Majoritatea acestor agenti de poluare provin din diverse procese non-ideale din timpul arderii, cum ar fi arderea incompleta a carburantului, reactiile dintre componentele amestecului la temperatura si presiune mare, arderea uleiului lubrifiant de la motor si a aditivilor din ulei, ca si arderea componentelor non-hidrocarbon din carburantul diesel, cum ar fi compusii sulfurosi si aditivii din carburant.

Factorii de poluare obisnuiti includ hidrocarburi nearse (HC), monoxid de carbon (CO), oxizi de nitrogen (NOx) sau particule (PM). Motoarele diesel mai moderne, cele echipate cu filtrele de particule despre care vorbeam mai sus sau cu catalizatoare de reducere a noxelor, au un nivel al agentilor poluanti aproape de zero.

Informatii oferite de WeltKlasse Automobile, importator si distribuitor autovehicule second-hand.

 

0 Shares
You May Also Like