Cele mai cunoscute legende de Craciun

0 Shares
0
0
0

Dumneavoastra stiti care sunt cele mai cunoscute legende de Craciun? Daca nu o sa te invit sa citesti acest articol pentru mai multe informatii.

Acum de Craciun impodobim brazi artificiali cu fibra optica insa in trecut lucrurile erau cu mult diferite. In acest articol vom discuta mai multe despre Craciun si despre legendele sale.

Scenetele de Craciun si etalarea publica de sarbatori a fost interzisa in secolul al XVI-lea si oamenii au inceput probabil sa sarbatoreasca in tacere in propriile case pentru a compensa sarbatorile publice de care nu se mai puteau bucura. Primii pomi de Craciun (sau ramuri vesnic verzi) folosite in case erau amplasate astfel incat sa nu se vada de la ferestre.

Obiceiul a castigat popularitate pe parcursul secolelor 17 si 18, impotriva protestelor unor clerici. Ministrul luteran Johann von Dannhauer, de exemplu, s-a plans (la Tertulian) ca simbolul a distras atentia oamenilor de la adevaratul copac vesnic, Iisus Hristos. Dar acest lucru nu a impiedicat multe biserici sa creeze pomi de Craciun in interiorul sanctuarului.

Alaturi de copac erau adesea “piramide” din lemn – dulapuri de rafturi care purtau lumanari, uneori cate una pentru fiecare membru al familiei. In cele din urma, aceste piramide de lumanari au fost asezate pe copac, stramosii lumanarilor si ornamentelor noastre moderne de pom de Craciun.

Cele mai cunoscute legende de Craciun : Nicolae si Wenceslas

De asemenea, a durat mult timp pentru ca copacii sa fie asociati cu darurile. Desi legenda conecteaza ideea de daruri de Craciun cu darurile pe care Magii le-au adus la Iisus, povestea reala este mai complicata. Ca si copacii, darurile erau mai intai o practica romana – comercializata in timpul solstitiului de iarna.

Cum Epifania si, mai tarziu, Craciunul au inlocuit solstitiul de iarna ca fiind un timp de sarbatoare pentru crestini, traditia oferirii de cadouri a continuat o vreme.

Darurile erau asociate si cu Sfantul Nicolae, episcopul Myra (in Turcia moderna), care a devenit faimos pentru ca dadea daruri copiilor saraci. Ziua sa de sarbatoare (6 decembrie) a devenit astfel o alta ocazie pentru schimburile de cadouri.

Cele mai cunoscute legende de Craciun

In timpul Evului Mediu timpuriu, darurile de Craciun au luat cel mai adesea forma tributelor platite monarhilor – desi cativa conducatori au folosit sezonul de sarbatoare ca o ocazie de a da saracilor sau bisericii (in special Ducele Wenceslas din Boemia, a carui poveste a inspirat oamenii si William Cuceritorul, care a ales Craciunul 1067 pentru a face o donatie mare catre papa).

La fel ca si brazii, cadourile au patruns in casa in perioada lui Luther, ca obiceiul de a da daruri prietenilor si membrilor familiei. Adesea acestea au fost date anonim sau pe ascuns.

Craciunul victorian

In lumea vorbitorilor de limba engleza, unirea darurilor, copacilor si a Craciunului se datoreaza influentei Reginei Victoria si a sotului ei, printul Albert, un localnic din Saxonia.

Imigrantii germani au adus de la ei, la inceputul anilor 1800, obiceiul brazilor de Craciun, insa aceste traditii s-au raspandit dupa ce Victoria si Albert au infiintat un copac elaborat pentru copiii lor la castelul Windsor in 1841.

Imigrantii germani si olandezi si-au dus, de asemenea, traditiile de copaci si cadouri in Lumea Noua la inceputul anilor 1800.

Imaginea familiilor fericite din clasa mijlocie care au facut schimb de cadouri in jurul unui copac a devenit una puternica pentru autorii americani si liderii civili care au dorit sa inlocuiasca traditiile de Craciun, mai vechi cu o vacanta in familie .

In acest scurt articol am incercat sa va prezentam cateva dintre cele mai cunoscute legende de Craciun. Sunt mult mai multe povesti si traditii minunate cu si despre Craciun. Vom reveni si cu alte povesti superbe si mai putin cunoscute.

0 Shares
You May Also Like