Cat te costa sa-ti repari iPhone-ul?

0 Shares
0
0
0

Este scump sa-ti repari iPhone-ul sau iPad-ul si Apple vrea sa fie asa. Daca ti-ai scapat de exemplu iPhone-ul in apa si s-a stricat, reparatiile te vor costa intre 270 si 329 de dolari, deoarece daunele aduse device-ului prin contactul cu apa, nu sunt acoperite de garantia telefonului.

Pentru reparatii iPhone efectuate de profesionisti, intra pe Service-Gsm.ro.

O alegere logica si corecta ar fi sa-ti duci iPhone-ul la un service 3rd party, unde reparatia te va costa mult mai putin, nu? Ei bine, Apple tocmai ti-a distrus si acest plan.

In Statele Unite s-a incercat sa se introduca o lege prin care marii producatori de device-uri mobile sa fie obligati sa puna la dispozitie componente si instructiuni de folosire/depanare, pentru service-urile 3rd party.

Apple, IBM, Xerox si Cisco insa, au facut toate lobby impotriva acestei legi si aceasta nu a reusit sa treaca. In timp ce a-ti duce iPhone-ul la un service 3rd party nu este ilegal, aceste service-uri de reparatii nu au acces la toate instructiunile de depanare si nici la toate componentele originale Apple, daca nu sunt autorizate si/sau partenere Apple.

Apple declara ca nu doreste sa faca acest lucru, deoarece si-ar asuma riscul ca cineva sa poata face un fel de “inginerie-inversa” si sa creeze un device (un iPhone) contrafacut sau pentru faptul ca respectivele service-uri de reparatii pot strica “integritatea” unui smartphone.

The Repair Association, un grup de service-uri ce promova trecerea acestei legi, declara ca ingrijorarile Apple cu privire la brandul de imagine si faptul ca un service 3rd party ar putea sa nu repare cum trebuie un anumit device, sunt irelevante.

Pe de alta parte, a pune la dispozitie materiale si piese componente originale pentru service-uri 3rd party, nu ar fi numai in beneficiul economic al consumatorilor de device-uri Apple, ci si din punct de vedere al impactului cu mediul inconjurator.

Un studiu efectuat in Septembrie 2014, a relevat faptul ca mai mult de 40% din 1.8 miliarde de device-uri mobile cumparate in acel an, ajung undeva intr-o debara in foarte scurt timp (proprietarii vor cumpara altele) si mai putin de 3% din acestea ajung sa fie reciclate.

Varsta medie pentru un copil care-si primeste primul sau smartphone, este 10.3 ani, iar un copil american pastreaza un astfel de device, nu mai mult de 1.5-2.5 ani. Asta inseamna aproape 5 telefoane care vor sfarsi in debara, pana vei fi suficient de mare sa poti bea o bere sau sa fumezi, legal.

Fair Repair Act, legea de care am facut vorbire mai sus, ar fi putut sa extinda speranta de viata sau ciclul de viata al unui astfel de smartphone, prin largirea pietei depanatorilor profesionisti.

Telefonul nici macar nu trebuie pastrat sau folosit de aceeasi persoana care l-a achizitionat initial, acesta poate fi reparat pentru un alt client, incurajand astfel si piata second hand.

Dar Apple, nu este de acord momentan cu acest lucru, iar utilizatorii nu au decat de pierdut din asta. Ca sa raspundem la intrebarea “cat ma costa sa-mi repar iPhone-ul?” putem spune doar ca mult sau destul de mult, in comparatie cu cat ar trebui sa coste reparatia de fapt si acest lucru nu se va schimba pana cand producatorii nu vor intelege ca trebuie sa decongestioneze piata, spre beneficiul lor (pe termen lung), dar mai ales al clientilor.

0 Shares
You May Also Like