Analizarea email-urilor – cateva repere de care sa tii cont

Analizarea email-urilor – cateva repere de care sa tii cont

1 Shares
0
0
1

Daca trimiteti un e-mail la intamplare si nu examinati analizele, a ajuns el cu adevarat acolo unde trebuie? Vrei sa afli despre optimizare seo? Intra pe Smartseopack.com.

Bineinteles, probabil ca da, daca ai avut adresa de destinatie corecta! Dar este dificil sa stii ce impact a avut e-mailul tau. Ati trimis mail-ul catre o multime de abonati? Au facut clic pe link-uri? Au facut o achizitie in urma citirii email-urilor?

Pentru a raspunde la aceste intrebari si pentru a descoperi daca e-mailurile va ajuta sa va conectati cu clientii si sa va dezvoltati afacerea, verificarea performantei e-mailurilor este esentiala. Ca orice alta strategie de afaceri, analizele sunt cheia identificarii succesului.

In plus, analizele dvs. de e-mail va pot spune povesti diferite despre angajamentul abonatului si tipul de continut care rezoneaza cu acesta. Cu astfel de informatii, veti putea descoperi oportunitati de a face imbunatatiri, de a aduce mai multa valoare si de a creste eficienta e-mailurilor.

Interpretarea datelor din analizele dvs. de e-mail poate parea descurajanta, dar nu va fie frica si nu va grabiti. Atunci cand analizati datele dvs., aici sunt cateva repere cheie de e-mail pe care trebuie sa le urmati.

1. Ratele/tarifele deschise

Tarifele deschise masoara numarul de persoane care au deschis mesajele dvs. si ofera mai multe informatii despre performanta generala a e-mail-ului dvs., inclusiv daca linia dvs. de subiect este eficienta si cele mai bune momente pentru a trimite un email.

Daca rata dvs. deschisa nu este la fel de mare precum ati dori sa fie, exista pasi simpli pe care ii puteti face pentru a incerca s-o imbunatatiti. De exemplu, incercati sa subliniati urgenta in liniile subiectului, pentru a-l face mai convingator. Sau adaugati detalii specifice care le spun abonatilor exact ce vor primi in e-mailurile dvs. Obiectivul tau este sa iesi in evidenta in casuta de e-mail, deci trebuie sa convingi abonatii ca ai un continut ce merita citit.

Ratele scazute deschise ar putea insemna, de asemenea, ca nu trimiteti e-mailuri intr-un moment ideal pentru abonatii dvs. In loc de luni, la ora 17:00 de exemplu, incercati sa trimiteti e-mailuri dimineata sau in zile diferite. Odata ce ati descoperit ce functioneaza, continuati sa procedati in acel mod!

2. Traficul

Pentru a afla numarul de abonati citesc e-mailurile dvs., veti dori sa examinati valorile dvs. de trafic. Acestea sunt utile in special in cazul in care obiectivul dvs. este de a conduce abonatii la o anumita postare de blog, pentru a genera clienti sau o pagina de produs, pentru a mari vanzarile.

Este important sa includeti in fiecare e-mail o singura cerere de actiune clara si convingatoare (CTA) pentru a asigura un flux constant de trafic pe site-ul dvs. Web. De asemenea, asigurati-va ca CTA iese in evidenta de restul mesajelor dvs. de posta electronica.

3. Click-through

Valorile clicurilor arata ca un anumit numar de abonati a facut clic pe un link intr-un e-mail, precum si de cate ori au facut clic pe el. Ca rezultat, aceasta valoare indica tipul de continut pe care abonatii dvs. il considera valoros. Daca aflati ca abonatii dvs. va deschid e-mailurile, dar nu dau clic pe linkurile din ele, exista cateva actiuni pe care le puteti face pentru a remedia aceasta problema. Segmentarea abonatilor si trimiterea de e-mailuri directionate, de exemplu, pot face minuni pentru imbunatatirea ratei de clic in e-mailurile dvs.

1 Shares
You May Also Like